Пламен Димитров пред МОТ: Половината от работниците в света се трудят в сивата икономика

  • ilo


Половината от работниците в света се трудят в сивата икономика и произвеждат близо 50 на сто от БВП на планетата. Това обяви пред Управляващото тяло на МОТ в Женева лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Управата на световната организация на труда заседава от 9 до 23 март в швейцарския град, а президентът на синдиката е говорител на групата на работниците.
Сивата икономика носи бедност и мизерия във всички държави, в които преобладава, затова трябват законодателни мерки, за да бъде изсветлена, заяви още лидерът на КНСБ.


Сред основните мерки за борба с „икономиката в сиво“ са засилване на тристранното сътрудничество, разпространяването на повече информация по темата, кампании, насочени срещу негативното явление, се казва в позицията на работниците, огласена по време на срещата.

Основната причина работниците да се насочват към сивия сектор е невъзможността на страните, особено развиващите се, да осигурят достатъчно работни места. Липсата им ражда феномена „труд на всяка цена“ или бум на сивата икономика, в която не се плащат данъци, осигуровки или пенсии. Без усилия да се създават „бели“ работни места,  не може да се очаква истински икономически ръст, се казва още в позицията на трудещите се, изразена от Пламен Димитров.

Според работниците процесът по изваждане на светло на този тип икономика все още е твърде бавен. За целта трябва да се помогне на държавите да приемат необходимите законови промени, с които да гарантират законовото право на сдружаване на хората на труда.

КНСБ от дълго време настоява за въвеждане на строги законови мерки срещу ограничаването на сдружаването. Преди дни темата бе представена и пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на заседание на тристранната комисия в Брюксел.

Сред останалите теми, обсъдени на срещата в Женева, са влиянието на климата върху работните места, както и икономическото развитие и работа в малките населени места.
Според МОТ климатичните промени, засушаването и бедствията влияят все повече на хората, затова трябва да бъдат един от най-важните акценти в работата на правителствата по света, както е записано и в т.нар. „Зелена книга“, която трябва да чертае стъпките към един по-сигурен и зелен свят.
Една от мерките за това е по-сериозно внимание върху създаването на т.нар. „зелени работни места“, които ще бъдат една от основните цели на КНСБ през следващите години, отбеляза Пламен Димитров в изказването си от името на работниците.

Лидерът на КНСБ е сред най-високопоставените българи в Международната организация на труда. Той е член на управляващото тяло на най-важната институция, която определя световните стандарти за развитие на социално-икономическия прогрес, подобряване условията на труд, защита на социалните и икономически права на човека. До 2014 година, когато бе избран, българските синдикати никога не са присъствали в този орган.

Управителното тяло или Административният Съвет (Governing Body) е изпълнителният орган на МОТ. Десет от 28–те държави имат постоянни представители поради „голямата си индустриална значимост“ това са Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Русия, Великобритания и САЩ, а останалите 18 се избират от Конференцията на всеки три години на географски принцип. Представителите на работодателите и на работниците се избират персонално.