Споразумение за достойни старини на работното място подписаха в Брюксел

  • junker 2


Споразумение, което да гарантира на възрастните граждани достойни старини на работното място подписаха социалните партньори в Брюксел. Документът бе парафиран от синдикати и работодатели пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, малтийския премиер Джоузеф Мускат.
От българска страна в церемонията участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на БСК Божидар Данев и социалният министър Гълъб Донев.


Европейското рамково споразумение по мерки за активно остаряване и солидарност между поколенията се подготвя от 10 месеца.

То трябва да гарантира, че работниците от всички възрасти могат да разчитат на добри и здравословни условия на своето работно място до момента, в който излязат в пенсия. Документът осигурява плавен преход между различните поколения и осигурява трансфер на знания и опит между работещите.

По данни на Националния осигурителен институт в България постоянно се увеличава броят на работещите пенсионери. По данни от 2015 година почти 156 хиляди българи са получавали пенсия за стаж и възраст и са се осигурявали. Това е най-големият брой от 2010 г. насам, когато те са били 68 000.