Оливие Рьотинг от УНИ Европа: Работниците вече не вярват в Еврокомисията

  • olivierРаботниците вече не вярват в Европа. Затова гласуват за Brexit, за Льо Пен. Това не са гласове срещу център-дясно или център-ляво. А негативни реакции срещу ЕС и неговите институции, които за трудещите се вече са антиработнически, антисоциални и антидемократични.
Това обяви на конференция за Европейския стълб за социални права, организирана от Еврокомисията в Брюксел, Оливие Рьотинг, регионален секретар на УНИ Европа, една от най-големите синдикални организации в Европа.


България е представена на конференцията от президента на КНСБ Пламен Димитров и социалният министър в оставка Зорница Русинова.
Според европейския синдикалист социалния стълб е последният сигнал и последната възможност на Европа да покаже ново, проработническо, лице, за да спре да бъде асоциирана със социален дъмпинг и бедност.

„За да се случи това, ЕК трябва да се бори с неравенството. Начинът е да се насърчи колективното договаряне на отраслово и национално ниво. Второ - европейските работници се нуждаят от увеличение на заплатите и добри условия на труд. Комисията трябва да представи цялостна законодателна програма, нови инициативи за социално действие, за спиране на социалния дъмпинг през границите“, допълни Рьотинг.

От УНИ Европа смятат, че трябва да има специално внимание от страна на комисията към цифровизацията. Очаква се  10% от работните места да изчезнат след 10 години - твърде много от тях ще бъдат на средно ниво, предупреждават от синдикалната организация.

„Надявам се, че когато Комисията ще представи предложенията си за стълб на социалните права през март, мога да кажа от името на милионите работници, които представлявам: "Вие ни убедихте! Заедно, ние изграждаме една тройна,  социална Европа!“, завърши Рьотинг.