Лидерът на КНСБ почете годишнината на МКП във Виена

  • ituc 2Президентът на КНСБ Пламен Димитров беше гост на тържественото заседание на Генералния съвет на Международната конфедерация на Профсъюзите (МКП), което се провежда във Виена.

Една от най-авторитетните институции в света отбеляза 10-годишнината от създаването си в австрийската столица по време на 16-тото заседание на управляващото си тяло.

МКП е създадена през 2006 година след сливането на две международни организации – Международната конфедерация на свободните профсъюзи и Синдикатът на християнските профсъюзи.
Основната цел на институцията е да подпомага световното работническо движение, да защитава правата на трудещите се в национален и международен план. То работи в тясна връзка с ЕКП, МОТ, както и основните агенции на ООН, свързани с достойното право на живот и труд.

Една от най-видните инициативи на МКП е отбелязването на 7-ми октомври като Световния ден за достоен труд. По традиция и през тази година КНСБ се присъедини към отбелязването му.
От 2008 г. насам това е ден за мобилизация по целия свят - един ден, който синдикатите в света се изправят за достойни условия на труд.