Безплатни правни консултации на български език по трудови и социални въпроси към австрийските профсъюзи

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и Ерих Фолгар, президент на Австрийските профсъюзи (ÖGB) прерязаха червената лента и официално дадоха старт на проекта за безплатни правни консултации по трудови и правни въпроси.

Той се осъществява с подкрепата на австрийското Министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите и засега е с продължителност от една година. Българските граждани в Австрия ще могат да разчитат на правни съвети от маг.Милена Панева, която ще бъде на тяхно разположение всеки ден в сградата на ÖGB. На официалното откриване на новата услуга освен двамата профсъюзни лидери, присъства още Роланд Зауер, представител на Министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите, Тинка Троева, социално аташе към посолството на РБългария в Австрия, Вили Мерний и Мария Ратгелб от ÖGB, както и много гости.

  • 01

Ерих Фолгер подчерта важността от прилагането на правилото за равно заплащане за еднакъв труд в една и съща държава. „Днес в ЕС имаме интегриран работен пазар, но условията за работа в него не са еднакви и затова е важно работниците да познават добре своите права“, каза президентът на австрийските профсъюзи.  Той благодари на Пламен Димитров и Тинка Троева за подкрепата при реализирането на проекта и изрази увереност в неговото успешно развитие и полза за българските граждани, работещи в Австрия. Със същия оптимизъм бяха заредени и думите на българския синдикален лидер, който сподели задоволството си, че след две години работа, проектът най-после може официално да започне. „Много е важно българите в Австрия да знаят, че във Виена има място, където те могат спокойно да отидат и да потърсят правен съвет, помощ и подкрепа на своя език“, убеден е той. А че българите в Австрия имат нужда от подобна услуга, показват и получените многобройни запитвания.

„Първите две седмици са запълнени със срещи“, доволна е юристката Милена Панева, която вече получава множество запитвания по трудови и социални въпроси. На откриването присъстваше и първият доволен клиент – Иванка Иванова. Още след като разбрала, че се предлагат безплатни консултации, тя дошла в ÖGB. „Много съм доволна от полученото внимание, от отношението и професионализма“, сподели тя пред Меланж Булгарен. В знак на благодарност възрастната жена бе приготвила българска баница, за да почерпи гостите на събитието. За безплатни консултации по трудови и социални проблеми може да се свързвате с юридически съветник маг. Милена Панева. Тя е на разположение по всички въпроси, свързани с установяване и прекратяване на трудово правоотношение, право на пенсия, социално осигуряване, проблеми на работното място, признаване на образованието и др.