Синдикатите по цял свят оказват натиск на ФИФА, заради експлоатацията на работници в Катар

Въпреки смъртта на над 1000 работници заради изграждането на инфраструктурата за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г., ФИФА не е предприела никакви мерки. Това съобщава в свое писмо до всички национални синдикати – членове на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), нейният генерален секретар Шарън Бъроу.

След няколко седмици ще се проведе изборът за нов президент на ФИФА, а кандидатите за позицията са досегашният президент Сеп Блатер, принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин, президентът на холандската футболна федерация Михаел ван Праг и носителят на Златната топка за 2001 година Луиш Фиго.

По този повод МКП стартира кампания, чрез която всеки, който е против експлоатацията на работници в Катар, може да изпрати съобщение до кандидатите за президент на ФИФА. По този начин синдикатите от цял свят ще окажат натиск върху кандидатите, за се гарантира, че Катар ще стане част от техните предизборни платформи.

Проблемите на Катар са много дълбоки: работниците се намират в капан в страната и се нуждаят от разрешение от своите работодатели, за да напуснат; много от тях живеят по дванайсет или повече души в една стая, като печелят само по няколко долара на ден. Работейки под лъчите на пустинното слънце, в необезопасени строителни обекти, те са третирани като съвременни роби. Прогнозите на МКП са, че до старта на първенството през 2022 г. ще загинат още над 4000 души.

Напомняме, че преди пет години, посред обвинения в подкупи и корупция, ФИФА избра Катар за домакин на Световното първенство по футбол – без да обръща внимание на доклад на инспекцията, който окачествяваше Катар като „високо рискова кандидатура”. Сблъсквайки се с ескалиращата световна тревога, ФИФА беше принудена да премести футболното първенство от лятото на 2022 г. на зимата на същата година.

Всеки, който иска да подкрепи кампанията, може да направи това на този линк.