Управителният съвет на МОТ заседава от днес

Днес, 3 ноември 2014 г., започна 322-та редовна сесия на Управителния съвет на Международната организация на труда (МОТ), която се провежда в Женева, Швейцария и ще продължи до 13 ноември 2014 г.

За първи път в историята на най-старата организация на ООН в сесията ще участват двама представители от България, които ще бъдат с право на глас. Това са президентът на КНСБ Пламен Димитров и представител на правителството.

Сесията на Управителния съвет е разделена в няколко секции, в които ще се обсъдят политиката за развитие, правни въпроси, международни трудови стандарти и други.

Президентът на КНСБ бе избран за член на Управителния съвет на МОТ на 2 юни 2014 г. по време на 103-тата Международна конференция по труда. Управителният съвет е изпълнителният орган на МОТ, който приема решения, свързани с политиката на МОТ, изготвя програмата и бюджета и други. Управляващият орган се състои от представители на правителства и на представители на работодателите и работниците и заседава три пъти годишно – през март, юни и ноември.