КНСБ-гръцко посолство-материали - Четвъртък, 2-9-2006

Днес зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров и председателят на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ Йордан Василев се срещнаха с търговския представител на Република Гърция г-н Димитриос Зомас и му предоставиха информация за ТекстилКо ЕООД гр. Червен бряг, с управител г-жа Евгения Пагианиду, собственост на фирма...

Днес зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров и председателят на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ Йордан Василев се срещнаха с търговския представител на Република Гърция г-н Димитриос Зомас и му предоставиха информация за ТекстилКо ЕООД гр. Червен бряг, с управител г-жа Евгения Пагианиду, собственост на фирма Фанко АД – Гърция, с изпълнителен директор г-н Балоянис и за фирма “Булфанко”-Кърджали, която също е клон на Фанко.
Г-н Димитриос Зомас заяви, че ще информира гръцките работодателски структури за проблемите, за да се намери решение на острия социален конфликт.
“В леката промишленост на България работят над 200 000 български граждани. Голяма част от тези работни места са осигурени от гръцки инвеститори”, припомни след срещата Валентин Никифоров. “Ние очакваме съдействието на гръцкото посолство за това гръцките работодатели в България да спазват българското трудово законодателство. Искаме гръцките инвеститори у нас да зачитат човешките и трудовите права на българските граждани”, каза още той.
Вече втора седмица 285 – членният колектив на дружеството в Червен бряг е в ефективни стачни действия заради неизплатени възнаграждения. КНСБ настоява собственикът на ТекстилКо да изплати дължимите, заработени заплати и осигуровки на работещите и да спазва българското законодателство. Вчера започнаха протести и работещите в Булфанко-Кърджали.
КНСБ е уведомила гръцките синдикати за действията на гръцките собственици на фирмите в България.