КНСБ даде безплатни консултации на хора, желаещи да работят в чужбина

  • 1

Няколко човека получиха днес безплатна консултация относно трудовите им права в чужбина в приемната на КНСБ. Мъж, който си е подал документите за работа на летището във Франкфурт, се допита до експертите на конфедерацията, за това дали таксите, които са му поискали са законосъобразни. Той заяви пред Иван Иванов от проект „Справедлива мобилност“, че кандидатства за работа през словашка фирма, вече има договор за една година и в момента чака процедура за издаване на разрешително за работа. Консултантът му обясни какви са неговите права и какво следва, преди да замине.

Друг мъж пък се интересуваше от възможностите като цяло за започване на работа в Германия като заварчик.

Това е само част от случаите, които експертите от КНСБ консултираха в рамките на двата проекта „Справедлива мобилност“ и „Справедливо командироване“. Те се осъществяват съвместно с между КНСБ и ДГБ- Германският съюз на синдикатите (DGB, Deutscher Gewerkschaftsbund). От 11 до 14 часа вратите на приемната бахя отворени за хора, желаещи да получат повече информация относно правата си, когато заминават за работа в чужбина. На срещата присъстваха представителите на двата проекта Иван Иванов и Нели Ботевска, както и председателят на Федерацията на независимите синдикати в строителството Цветелина Иванова и представител на Съюза на транспортните синдикати в България Даниела Златкова.

От няколко години КНСБ участва активно в съвместни проекти с ДГБ по темата за трансграничното сътрудничество и консултирането на български работници, които работят или планират да работят във ФРГ и в други държави-членки на ЕС.

Проектът „Справедливо командироване“ към КНСБ и партньорите му в Германия от проекта „Справедлива мобилност“ си сътрудничат заедно предоставяйки безплатни трудовоправни консултации на български граждани в България и в големите градове на ФРГ, имащи намерение да работят в чужбина или станали жертва на трудова експлоатация. Само когато българските граждани са запознати с техните права и задължения като работници в други държави-членки на ЕС, те ще могат ефективно да се защитават от трудова експлоатация.