Половината от работната сила в Европа може да изчезне заради технологиите

  • IMG_9751


Половината от работната сила в Европа може да изчезне заради новите технологии. Това обяви Кристоф Дегрис, изследовател от Европейския социален институт към ЕКП на семинар за дигитализацията на труда, организиран от КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт“.


На дискусията участваха социалният министър Зорница Русинова, директорът на фондацията Регине Шуберт, представители на европейските синдикати.
Според президента на КНСБ Пламен Димитров единствените индустрии, които няма да бъдат засегнати, в такава степен, са от типа „хора за хора“. Такива например са грижите за възрастни, лекарските услуги, отглеждане на деца и др.

Съществува огромна опасност от депрофесионализация на кадри. Напълно възможно е, заради глобалните платформи за набиране на работна ръка, квалификацията на служителите да пада, а заплащането им да се свива, обясни още Дегрис. „Хората, които предлагат услугите си в тези платформи сега са „каторжниците на дигиталния труд“, обясни изследователят.

Според него други професии пък изцяло ще изчезнат, като например секретарките, които ще бъдат заменени от роботи или хотелиерите, които ще бъдат изтрити от новите платформи като „Трип адвайзър“.
Трябва нова регулация на труда в дигиталната ера, констатираха участниците във форума. Според експертите на КНСБ и ЕКП тя трябва да бъде глобална, тъй като и такива са компаниите, които в момента оформят цифровата икономика.

Вече се върви към нови форми на осигуряване, посочи директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев. Една от идеите е вместо осигуровка за безработица да се  въведе застраховка за доход.
Това не е борба, тъй като никой не може се бори срещу новите технологии. Това са искания за регулация, тъй като в момента никой не знае кой владее цифровия свят, как го използва и до какво ще доведе това, подчерта Пламен Димитров.