Извънредно заседание на НСТС иска КНСБ

NSTS

КНСБ ще поиска другата седмица да бъде свикано извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по повод предложенията на някои работодателски организации за намаляване на „административната тежест”, изпратени до вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Според КНСБ зад текстовете за намаляване на „административната тежест” се крият намерения за намеса в трудовите отношения между работодател и работник или служител. КНСБ счита, че под намаляване на „административна тежест” трябва да се разбира облекчаването на отношенията между работодателя и държавата, а повечето от текстовете на предложенията препращат към отнемане на права на български работници или служители.

КНСБ заявява категорично, че всички въпроси (било то градивни или ретроградни предложения), касаещи трудово-правни отношения, трябва да бъдат дискутирани със социалните партньори, преди да се предприемат каквито и да било действия.

По повод предложенията на бизнеса КНСБ свиква във вторник, 4 февруари 2014 г., извънредно заседание на Изпълнителния комитет на синдиката.

След заседанието, в 13.00 ч. в сградата на КНСБ, ет. 11, конферентна зала, ще се проведе и пресконференция, на която ще бъде представена позицията на КНСБ по част от предложенията на бизнеса. Позицията си КНСБ ще представи и на извънредното заседание на НСТС, когато то бъде свикано.