Нито един няма да бъде ощетен заради промените в пенсионната формула

  • goneva

 

Нито един човек няма да бъде ощетен заради промените в пенсионната формула. Това стана ясно след среща при министър-председателя Бойко Борисов с КНСБ, КТ „Подкрепа“ и ръководството на НОИ. Поводът за срещата беше изкуствено създалото се  напрежение в обществото заради предварителен анализ на НОИ, който прави допускания за ефекта от новите правила, по които ще се определя размерът на  пенсиите. Според симулацията на НОИ промяната би се отразила благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ефектът би бил неутрален, а за около 30 на сто е вероятно да има намаление на индивидуалния пенсионен коефициент с  до около 8 на сто. Но това не значи задължително намалена пенсия, както се твърди, зависи от конкретната ситуация на всеки един кандидат пенсионер. След срещата при премиера стана ясно, че Националният осигурителен институт (НОИ), след промени в закона, ще смята размера на новите пенсии, при желание на хората  като се взема предвид и данните  за дохода им от регистъра на НОИ за годините от 1997-до 1999 г. включително и ще прилага по-изгодния за пенсионера вариант.

Това означава, че никой няма да бъде ощетен, а напротив – за над 60 на сто от бъдещите пенсионери е възможно увеличение на доходите от пенсии.

„Поради създалата се обстановка, в която откровено се заблуждават и медиите и обществото, проведохме тази среща при премиера. Всички ние, организациите, които сме част от надзора, ще обсъдим възможността експертите, които се занимават с пенсионно производство, да правят изчисленията на база сегашната формула, но само с данни от персоналния регистър, които доказват приноса на съответния осигурен работещ. Ако се появи разлика, каквато и да е тя, то той ще получи по-благоприятния размер“, посочи националният секретар на КНСБ Ася Гонева

Изчисляването на размера на пенсиите по посочения начин ще се прилага само за хората, които се боят, че ще бъдат ощетени от новите изисквания, според които за изчисляване на индивидуалния пенсионен коефициент се взема предвид осигурителният им доход само след 2000 г. Това обясни шефът на НОИ Ивайло Иванов.

10 млрд. лв. е бюджетът за фонд „Пенсии“ към НОИ, средствата са напълно достатъчни за изплащане на пенсиите, обяви още  Ивайло Иванов. „Няма да се допусне намаляване на пенсиите“, увериха Иванов и вицепремиерът Томислав Дончев.

Правителството изрази още готовност да отдели допълнителни 53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите.