Лидерите на ЕС гласуваха за социална Европа

  • Junker_EK

 

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) гласуваха за социална Европа. Днес в Гьотеборг, Швеция, те официално дадоха зелена светлина на Европейският стълб за социални права, законодателен пакет, който трябва да проправи пътя към изграждане на социална Европа. На срещата България бе представена от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, както и от лидера на КНСБ Пламен Димитров.

Документът, който цели да направи ЕС по-привлекателен за гражданите и да пребори евроскептичните настроения в блока, бе подписан от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни и министър-председателя на Естония Ратас от името на Съвета на ЕС.
„Европейският социален модел е пример за успех и превърна Европа в място за живеене и работа от световна величина. Днес ние отстояваме нашите общи ценности и се ангажираме да защитаваме 20 определени принципа и права“, коментира Юнкер.

„От правото на справедливо възнаграждение до правото на здравни грижи, от възможностите за учене през целия живот по-доброто равновесие между професионалния и личния живот, от равенството между половете до минималния доход: с Европейския стълб на социалните права ЕС се застъпва за правата на своите граждани в един бързо променящ се свят“, допълва той.

Европейският стълб за социални права е само началото, то е основата, която ни дава възможността да искаме и да отстояваме все повече права за работещите в България и в Европа, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Докато обсъждаме бъдещето на социалното измерение на Европа, трябва да разгледаме по-широката картина – за бъдещето на дебата за Европейския съюз, подчерта министър Петков. В изказването си той цитира становище на Европейския икономически и социален комитет, че „средствата, предназначени за социално сближаване и социални инвестиции, трябва да бъдат увеличени, за да посрещнат бъдещите предизвикателства“.

В тази връзка трябва да си припомним, че това не е само дебатът за бъдещето на социалната Европа, но и дебатът за бъдещето на финансите в ЕС. И двата дебата трябва да бъдат свързани помежду си, защото без необходимите финансови ресурси, без да има по-социално ориентирана многогодишна финансова рамка за следващия програмен период, няма да е лесно да се постигнат високите цели, които сме си поставили в икономическото и социалното измерение, каза министър Бисер Петков. 

Идеята за стълба бе обявена за първи път от председателя на ЕК през 2015 г., в неговата реч за състоянието на Съюза, а проектът бе представен от Комисията през април 2017 г.

Пакетът от права заявява ясно, че всички имат правото на качествено образование през целия си живот и че мъжете и жените трябва да имат равни възможности във всички сфери и да получават еднакво заплащане за работа с еднаква стойност.

Безработните имат право на персонална и непрекъсната подкрепа, а служителите имат правото на справедливо заплащане, което да им осигурява приличен начин на живот. Според приетия документ минималното заплащане трябва да гарантира, че ще отговори на нуждите на работниците и семействата им.
Официалните лица казват, че макар че правата няма да са пряко приложими от ЕС, те установяват общ европейски стандарт.

Синдикатите и бизнес асоциациите подкрепят пакета, като заявяват, че са нужни особени усилия, за да се увеличат възможностите за работа за младите хора, коментира Ройтерс. „Искаме Европа да продължи да има най-силно развитите социални системи в света“, казват асоциациите и профсъюзите в общо изявление.