Промяната в точковата система не ни удовлетворява, защото догодина няма да има пенсионери първа и втора категория труд

Близо 20 хиляди подписа са събрани от хора в стоманодобивната индустрия срещу промените в Кодекса за социално осигуряване. Това каза пред Агенция „Фокус” Пенчо Токмакчиев, председател на Федерация на независимите синдикати на миньорите – КНСБ. Той посочи, че на палатковия лагер пред Народното събрание вече пристигат миньори от мините: Симитли, Ураново, от мини Бобов дол, мини Перник, от Каолин, от мини Черно море. „От всички мини в цялата страна има представители пред палатката на КНСБ и събираме подписи, независимо че вече са събрани близо 20 хиляди подписа от хора в стоманодобивната индустрия”, заяви Токмакчиев. Той посочи, че на 7 октомври планират в София да пристигнат около 15 - 20 хил. души.

На въпрос за коментар на предложението на Националния осигурителен институт за запазване на точковата система и вдигането с една точка за пенсионерите в първа и втора категория труд, Токмакчиев заяви: „Вчера не стана ясно, какво казаха и Тренчев, и Тотю Младенов. Казаха, че сега ще се събираме, ще разговаряме и ще мислим как да го решим въпроса. Тази една точка, която се дава за категориите, означава същото – увеличаване на пенсионната възраст. Тоест следващата година няма да има пенсионери от първа и втора категория труд”, категоричен бе Токмакчиев.
„Това нас не ни удовлетворява, не ни интересува дали ръководството на колегите от КТ „Подкрепа” ще се присъедини или не. Нас ни интересуват всички миньори, които са от КНСБ и КТ „Подкрепа” и които дори не членуват, са готови за протестни действия за решаване на проблема на първа и втора категория труд и на миньорите”, каза още той.
В рамките на демонстрацията днес миньорите ще са облечени в своето работно облекло, те ще носят отличителните знаци на федерацията.

 

Десислава АНТОВА

Агенция "Фокус"