КНСБ не е подкрепила увеличение на стажа с 3 години

По повод предложенията за промени в условията за пенсиониране, анонсирани от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов на днешната пресконференция на министерството,
Ръководството на КНСБ заявява:
На 26 май 2010 г. Координационният съвет на КНСБ заяви предварителните и принципни условия и мерки, за да участва КНСБ в конкретния дебат по мерките за развитие на реформата в пенсионната система.

Нито едно от аргументираните предложения и искания на КНСБ не получи развитие нито беше публично коментирано от представителите на властта.
Категорично заявяваме, че няма да допуснем модернизирането на пенсионната система и подобряването на финансовата и стабилност да се осъществи само чрез прехвърляне цялата тежест на финансовата ситуация отново единствено върху хората на труда. Необходим е комплекс от мерки, чийто акцент трябва да бъде на входа на системата – определяне размерите на осигурителните вноски по правилата на осигуряването, както и коренно подобряване на контрола и събираемостта.
Заявеният от министъра вариант за увеличение на осигурителния стаж, при това наведнъж с 3 години от 1 юли 2011 г., който според министъра е избран с участието на социалните партньори, никога и по никакъв повод не е бил подкрепян от КНСБ.
Президентът на КНСБ проф. д-р Желязко Христов свика Изпълнителния комитет на КНСБ на 19 юли 2010 г., който ще се произнесе официално по конкретните нормативни текстове от Законопроекта, представян от министър Младенов като уж съгласуван със социалните партньори. На същото заседание ще се определят и бъдещите синдикални действия във връзка със създалата се ситуация.