Пламен Димитров: Всеки в общинската администрация трябва да получи увеличение на заплатата, независимо от състоянието на местната хазна

  • site-1

Независимо от финансовото състояние на общината, всеки един работещ в местната администрация трябва да получи увеличение на заплатата си. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с ръководството на Националното сдружение на общините и неговия изпълнителен директор Силвия Георгиева.


Според лидера на КНСБ при настоящата ситуация на пазара на труда и дефицита на квалифицирани служители общините нямат друг избор, освен да увеличават възнагражденията, ако искат да имат квалифициран персонал.
Сред другите обсъдени теми бяха преходните остатъци от бюджетите на местните власти. Според КНСБ трябва законодателно решение, което да гарантира, че тези средства ще отидат за заплати, а няма да бъдат насочени от кметовете към други пера.


Националното сдружение пък поиска промяна в нормативната база, която да му позволи да бъде страна в колективното договаряне и да има присъствие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Силвия Георгиева и Пламен Димитров обсъдиха и проекта на КНСБ „Възраждане“, който цели да върне 100 000 българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини. Той предвижда трайно устройване на тези хора с предварително осигурена работа и жилище в райони, близо до големите градове, гарантирано от местните кметове. Ръководството на НСОРБ пое ангажимента да представи проекта на управителния съвет на организацията в най-бързи срокове.

Председателят на СБУ Янка Такева постави въпроса за финансирането на детските градини и средното образование от страна на държавата.
Лидерът на ФНСДУО Кръстьо Боянов пък засегна въпроса за финансирането на детските домове и социалните центрове, а вицепрезидентът на КНСБ и председател на здравната федерация д-р Иван Кокалов –средствата за училищно и детско здравеопазване, които традиционно не стигат за достойни заплати на медиците.