Масирана парламентарна подкрепа за увеличението на обезщетенията за безработица и майчинство, предложени от КНСБ

 

  • site-1
 

Масирана политическа подкрепа получи в парламента предложението на КНСБ да се увеличат максималните и минималните обезщетения за безработица и за отглеждане на дете през втората година. В продължение на два дни най-голямата обществена организация се срещна в парламента с основните парламентарни сили, за да представи предложенията си за включване в проекта на бюджет за следващата година.

В срещите участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, заедно с екип от централата, председателите на СБУ Янка Такева, на ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева, на „Огнеборец“ Венцислав Станков, на ФНСДУО Кръстьо Боянов, на синдикатите в земеделието Светла Василева, на Съюза на транспортните синдикати Екатерина Йорданова, зам.-председателят Федерацията на синдикатите в здравеопазването - д-р Пламен Радославов.

"Имаме уверение, че част от нашите предложения ще бъдат разгледани и внесени тези дни. За двете предложения - увеличение на минималния размер на обезщетение за безработица от 9 на 12 лева и това за отглеждане на дете през втората година - от 380 на 420 лева, срещнахме разбиране и подкрепа", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с „Обединени патриоти“.
"Техните предложения срещат нашата подкрепа. Сега въпросът е да се направят калкулации и да се проведат разговори", каза и депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също подчерта, че партията има близки виждания по някои теми за бюджета с КНСБ и ще внесе предложения между двете четения на бюджета, свързани с повишаването на обезщетението за безработица и това за отглеждане на деца от 1 до 2 години.

Според Пламен Димитров трябва да се запази и сегашното съотношение 60 на сто към максималния осигурителен доход и за максималното обезщетение за безработица, тъй като справедливостта изисква тези, които се осигуряват за повече пари, да получават и повече средства ако останат без работа.
Имаме еднакво мнение и еднакво виждане с БСП и за това, че промяната в данъчната политика и крайно наложителна, заяви президентът на КНСБ. „Прехвърлянето на данъчното натоварване от труда към капитала е повече от необходимо. Смятам, че тук ние и БСП сме на еднаква позиция. Естествено, че има конкретни измерения на това виждане, които невинаги са еднакви. Ние смятаме, че трябва да се намали данъка върху труда с необлагаемия минимум, те имат своите предложения в друга посока, но със същата цел“, поясни Димитров

„Смятаме, че на фона рекордния като размери 44,5-милиарден бюджет за догодина, тези няколко десетки милиона лева, които иска КНСБ, могат да бъдат намерени, за да могат всички системи да бъдат адекватно финансирани и да можем с пълно основание да кажем, че това е най-добрия бюджет на правителство на Бойко Борисов“, каза още президентът на КНСБ.
Синдикатът проведе и среща с ДПС, на която бяха обсъдени предложенията за включване в проекта за държавен бюджет.

Сред другите предложения на синдиката, представени на политическите сили, бяха отпускането на 30 млн. лв. за ремонт на студентските общежития, направено от синдикат ВОН, както и изричен запис в закона, който да регламентира отпускането на средства за представително облекло на служителите на трудово правоотношение, подобно на държавните служители.
Земеделският синдикат към КНСБ пък поиска допълнителни средства за Селскостопанска академия и изпълнителна агенция „Борба с градушките“, където средствата за заплати хронично не достигат.
Бюджетът за образование да достигне 4,2 на сто, поиска СБУ.

Президентът на НСПС „Огнеборец” изрази недоволството на ръководството на синдиката от предвидения бюджет за МВР за 2019 година, като акцентира върху следното:


1. Да бъдат увеличени предвидените към момента в проекто-бюджет за 2019 година на Р България средствата по перо „Персонал” за МВР 116 млн. лв. с допълнителни 17 млн. лв. с цел покриване на всички разходи по увеличение на възнагражденията на служителите в МВР средно с 10%.

2. Предвидените средства за издръжка и капиталови разходи за МВР за 2019 година са крайно недостатъчни като за издръжка за цялото ведомство са необходими още близо 134 млн. лв. над предвидените, от които за ГДПБЗН над 24 млн. лв., а за ДНС112 – 263000 лв. За капиталови разходи са необходими още близо 173,5 млн.лв. над предвидените, от които за ГДПБЗН – близо 50 млн.лв., а за ДНС 112 – 826 000 лв.

Също така е необходимо да се промени Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация, в частта й, определяща минималните и максималните размери на основните месечни заплати по нива и степени с цел създаване на възможност за увеличение на възнагражденията на служителите, получаващи към момента максималната сума за съответната степен за заеманата длъжност.