Пламен Димитров пред БНТ: Искаме да получаваме, колкото произвеждаме

  • Plamen_Dimitrov_1

Искаме да получаваме, колкото произвеждаме. Това е основното искане на КНСБ към мултинационалните компании, което ще залегне и в основата на Алианса за сближаване на заплатите, които сглобяваме с европейските правителства, ЕКП и представители на големите, световни фирми. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в сутрешния блок на БНТ в коментар за разликата в европейските и българските заплати.

Не може производителността на българския работник да е наполовина от тази в Западна Европа, а той да получава 4-5 пъти по-малко, аргументира се лидерът на КНСБ.

Средната работна заплата нарасна с 12 %. Това значи с около 120 лева повече в българския джоб, обяви Пламен Димитров.  В държавата годишно се разпределят около 8 млрд. лв. за заплати. 10 на сто увеличение означава 800 млн. лв. допълнително - не само е малко, а и недостатъчно, аргументира се лидерът на Конфедерацията.

Той допълни, че проблемът е, че две трети от българите получават заплати под средната работна заплата за това и хората протестират в много от секторите. В добивната промишленост има 14,5% ръст на производителност, но заплатите не са нараснали. Това го има в около 10 сектора. В предприятията все още не са усетили промените и ръста.

„Произвеждаме далеч по-евтино. Чуждестранните инвестиции са паднали с 25 %. Пазарът на труда не само, че няма кадри, но и ако има те не искат да работят за ниски заплати. От това можем да заключим, че ерата на ниските заплати свърши", уточни Димитров.

Президентът на КНСБ заяви още, че според доклад на ЕС над половината от инвестициите за миналата година са в сгради и недвижимости, а само в 30% са в машини и съоръжения.

В студиото на БНТ присъства и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“. Той обясни, че има системна грешка в структурата на индустрията ни. Произвеждаме неща, които не търпят висока добавена стойност. Бизнесът плаща по-малко данъци от работниците", коментира той.

Двамата се обединиха, че първа стъпка може да бъде премахване на данъка от минималната работна заплата.

Целият разговор в студиото на БНТ може да видите тук.