КНСБ консултира шивачките, оставени без заплати в Раковски

  • Shivachki

Експерти от Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ са консултирали шивачките, останали без заплати от предприятието в град Раковски. След получен сигнал от работник в австрийската фирма "Тренд Фешън Текстил" представителите на синдикатът са обяснили на служителите как да постъпят, за да получават в по-дълъг срок обезщетение за безработица от Бюрото по труда, и да могат да получат безпрепятствено изработените възнаграждения за м. март и април 2018 г. от Фонда за гарантиране на вземанията на работници при фалит на предприятия.

Фирмата "Тренд фешън текстил" ЕООД. Управлява я италианският гражданин Кристоф Ниц. По данни от фирмените регистри капиталът ѝ е 1 300 000 лева. Собственост е на едноименно австрийско дружество, което е поискало от български съд обявяването на фирмата във фалит.

Сигналът за забавените възнаграждения постъпил в дирекция „Инспекция по труда“ в Пловдив на 12 април, а административното производство е открито на следващия ден.

Заплатите за март трябвало да бъдат платени до 15 април, но това не се е случило, показала проверката. Инспекторите са връчили призовка на представител на работодателя, който до днес трябваше да предостави в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на парите. Това не се е случило, а оправданието било, че шефът е в отпуск по болест.

Инспекцията продължава действията си за изпълнение на закона и изплащане на дължимите суми, както и търсене на административнонаказателна отговорност, уверяват от ГИТ.

Работниците споделиха пред експертите от КНСБ, че освен че не са им изплатени парите, те са работили в лоши условия. По думите им от 8 до 12 часа сутрин са били заключвани и държани под контрол, без възможност да излизат дори до тоалетна.  Те разказаха още, че през последните няколко месеца обемът на работа е намалял значително,  но в началото не са обърнали внимание на случващото се.

Служителите в шивашката фирма не са информирали своевременно Федерацията, която защитава и отстоява правата и интересите на работещите в леката промишленост и не би допуснала да се случат всички тези нарушения на законодателството и нездравословни условия на труд.