Премиерът Борисов благодари на КНСБ за подкрепата за Директивата за командировани работници

  • borisov-briuksel-tristranka

 

Премиерът Бойко Борисов благодари на синдикатите и в частност на КНСБ за подкрепата по приемането на промените в Директивата за командировани работници. Това се случи в присъствието на председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, представители на европейските социални партньори и на европейските институции в Брюксел. Те се събраха за традиционната Тристранна среща на върха за растеж и заетост.   
Конфедерацията на независимите синдикати в България бе представена на форума от президента Пламен Димитров.


Страната ни продължава активно да работи по засилване на социалното измерение на Европа, което е приоритет на Председателското трио – Естония, България и Австрия, и е важна част от програмата на Българското председателство, посочи премиерът.
Част от това социално измерение са и промените в директивата, които нямаше да се случат без помощ от страна на синдикатите, заяви министър-председателят.
Според най-голямата обществена организация КНСБ промените в директивата са с положителен знак, защото осигуряват по-високо заплащане за командированите работници в чужбина, включително и на нашите сънародници зад граница.

Преди българският премиер, КНСБ получи благодарности за приноса си към промените в директивата и от ЕКП и лично от нейния президент Лука Визентини.

Министър-председателят Борисов постави акцент върху безработицата, особено сред младежите, и върху развитието на човешките ресурси. Той отбеляза съществуващото неравенство на пазара на труда, особено по отношение на заплащането на жените и мъжете, както и необходимостта от засилване на основните социални права на европейските граждани и най-вече – приобщаването на хората с увреждания. „Факт е напредъкът в нашето председателство по редица законодателни досиета, включително и по Директивата за командироване на работници“, каза Бойко Борисов и посочи започнала работа за превръщане на Европейския семестър за координация на икономическите политики и политиките по заетостта в основна рамка за приложението на Социалния стълб.

От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров постави акцент върху Алианса по сближаване на заплатите, който е инициатива на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и на КНСБ. Социална Европа е невъзможна без сближаване на заплатите в Източна и Западна Европа, което е и целта на Алианса. В него трябва активно да се включат както мултинационалните компании, така и правителствата в двете части на континента, посочи Пламен Димитров. Целта е да постигнем справедливо заплащане за всички хора на труда – да получават толкова, колкото са изработили, не по-малко от техните колеги в другите държави, посочи лидерът на КНСБ.

Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Висентини заяви: "Европейският стълб на социалните права е важен ангажимент към хората на Европа. Той обаче би имал смисъл ако възстанови доверието на хората в социална Европа, поставяйки основата за по-добри права и условия на труд. Тези права, залегнали в стълба, трябва да бъде отразени в препоръките на ЕС в областта на икономическата политика, в бюджета на Съюза, в законите и действията на държавите-членки, в подновените преговори и колективни споразумения между работодателите и синдикатите във всяка страна от ЕС.
Равните условия трябва да бъдат осигурени чрез повишаване на заплатите, социална и данъчна конвергенция. Всички лидери трябва да да гарантират, че стълбът на социалните права ще доведе до реални подобрения в живота на трудещите се в ЕС", обяви още Лука Визентини.

В своето изявление председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък заяви: "Нашата икономика продължава да надхвърля очакванията, но икономическият растеж няма смисъл, ако не води до по-добро качество на живот за нашите граждани".

Алиансът за сближаване на заплатите беше тема на разговор и между президентът на ЕКП Лука Визентини, лидерът на КНСБ Пламен Димитров и премиерът Бойко Борисов. Премиерът изтъкна, че неравенството в заплащането е една от най-важните теми за българското правителство. Разговорите между кабинета и Европейската конфедерация на профсъюзите ще продължат по време на срещата за създаване на Алианса за сближаване на заплатите през юни в София.