Експерти на КНСБ в БНТ, БТВ и НОВА ТВ: 71 % от българите получават под жизнения минимум

  • niki-knsb-504123-810x0

71 % от българите получават заплати под жизнения минимум. Това обявиха експертите на КНСБ Любен Томев, главен икономист на конфедерацията, Виолета Иванова и Любослав Костов от ИССИ, които гостуваха в сутрешните блокове на трите национални телевизии – БНТ, БТВ и НОВА ТВ.

В предаването „Денят започва“ по БНТ Любослав Костов от ИССИ заяви, че за нормален начин на живот на един човек са необходими 581,31 лева. Трудът в България не се оценява от работодателите, тъй като от всеки изработен лев, работниците получават около 25 стотинки, докато в Западна Европа за едно изработено евро, работникът получава около 50 евроцента, заяви още експертът на КНСБ.

"Според нашите изследвания 27 процента от работещите домакинствата получават доходи, по-ниски от линията на бедността, която в момента е 314 лв, а останалите 45 процента получават доходи между линията на бедността и минималната издръжка. Като ги съберем, 71 процента от населението получава под жизнения минимум, за което ние алармираме всяко тримесечие", обяви в предаването Любослав Костов.

Той отбеляза, че макар да има икономически подем, мнозинството от българите не могат да го усетят, защото икономическото неравенство продължава да се увеличава.

"За едно четиричленно семейство в София са нужни малко над 3000 лева. В момента средната заплата в София е около 1100 лв. след данъците", уточни експертът.

Изследването за издръжката на живота е регулярно и е притеснително изменението на цените спрямо основните хранителни стоки или харчовете за транспорт, заяви Любослав Костов. Нетното изражение на средната работна заплата в страната е около 880 лв., допълни той.

За една година животът е поскъпнал между 5 и 7 на сто, а средната работна заплата - с 12 процента. Цените на стоките обаче са нараснали повече и това засилва неравенство между отделните социални групи.

По думите на експерта от ИССИ Виолета Иванова, която гостува в „Здравей, България“ по Нова тв, цените на храните у нас наближават средните европейски равнища и достигат до 71% от средните европейски нива. Някои - като растителните масла, даже надхвърлят средите европейски равнища. Цените на млякото и млечните изделия са около 90% от средните европейски цени, добави тя.

Ако работната заплата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да бъде по-нисък от 1163 лева за всеки от двамата родители (бруто 1489 лева). За София "изкискванията" са по-високи: за всеки от двамата в семейство средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата, обясни още Виолета Иванова.

Данните, които са към декември 2017 година показват, че животът в София е по-скъп, но и заплатите са по-високи, заяви Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Около 28% разполагат с достатъчно средства или с пари над минимума за месечна издръжка, а 27% са под линията на бедност, уточни той. По думите му България е с е с най-ниските доходи в ЕС и с най-голяма поляризация богат – беден.

Цялото интервю на Любослав Костов може да видите тук, на Виолета Иванова - тук и на Любен Томев - тук