Вдигат заплатите в „Столичен електротранспоpт” след преговори със синдикатите

  • 1

Заплатите на водачите в „Столичен Електротранспорт“ ще бъдат вдигнати с 80 лева от началото на годината. Това предвижда подписаното на 26 януари 2018 г. допълнително споразумение към Колективния трудов договор (КТД). Останалият персонал ще получи увеличение от 40 лв. в началото на април.

Повишаването на доходите на работещите в столичната компания за градски транспорт е сериозен успех за Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ, който води сериозно и упорито преговори с ръководството от юни 2017 г. Поредното увеличение на възнагражденията, надгражда вече полученото повишение на основните заплати в дружеството през 2016 г. – 70 лв. на водачите и 20 лв. за останалия персонал, което тогава работещите оцениха като недостатъчно.

Заплащането не е единственият проблем, засегнат и разрешен по време на преговорите с работодателя. Не по-малко важни са постигнатите договорености за подобряване на условията на труд. Според уверенията на ръководството скоро предстои и предоставянето на водачите на дългоочакваното ново униформено облекло.

„Постигнатото до този момент е успех за синдикатите, но ви уверявам, че ние няма да спрем до тук. Вече усилено се подготвяме за преговорите по новия КТД”, заяви председателят на СО на СТСБ в дружеството Емилия Иванова. Тя подчерта, че условията на труд са от изключителна важност за синдикалните членове и те настояват за тяхното същественото подобряване. „Затова ще продължим да работим по-активно по тези въпроси, защото ще ни помогне да задържаме качествения персонал и да привличаме млади хора на работа в дружеството”,коментира още Емилия Иванова.