Работеща България излезе на улиците и поиска достойни доходи

  • protest 2 edit

 

Работеща България заля улиците на София в искане за достойни доходи и запазване на своите права. Близо 10 000 членове на КНСБ от цялата страна извиха шествие до Министерския съвет и приеха декларация, която след това беше връчена на правителството и работодателите от президента Пламен Димитров.
Зад него застанаха работещи от всички сфери – бюджетна, сферата на сигурността, медици, сестри, учители, шивачи, миньори, металурзи.
Увеличенията трябва да покрият всички сектори и всеки да получи поне по 100 лв. повече към заплатата си тази година, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров преди началото на организирания национален протест за по-високи доходи. По думите му има известна чуваемост и в някои от секторите вече са започнали по-сериозни увеличения на заплатите, но участниците в днешния протест искат да заявят ясно и категорично и да чуят всички - и работодателите, и правителството - тези увеличения трябва да продължат и да покрият всички сектори.


 "Всеки един трябва да получи поне по 100 лв. ръст на заплатата си тази година, независимо дали работи в училище, в болница, в администрацията, дали е миньор, дали е продавач в магазин. Това казват хората днес, затова са и тук" заяви Димитров. По думите му другото искане на протестиращите е да не бъдат пипани социалните им придобивки. "Нито доплащането за опит и стаж, нито болничните, нито другите напъни, с които се опитват да отнемат нещо на хората, а не да им дават. Няма да минат. Заради това постоянно „вземане“ през последните 7-8 години нови около 500 000 души напуснаха държавата. За мен това е най-важният въпрос - как с увеличението на доходите да задържим и да върнем българите обратно в България и всички да живеят по-добре".

Ние сме държавата, ние казваме какво искаме да се случи с нашите доходи и искаме да бъдем чути, обяви  Пламен Димитров от трибуната на протеста. „Със сигурност ще извоюваме по-високи заплати поне със 100лв. Искаме парите ви, господа. Лъжат, че няма пари, има и трябва да си ги поискаме. Не може хора с две висши образования и с по два езика да получават 500 лв. заплата”. По думите му всички са дошли да кажат, че искат поне още 100 лв. повече. „Ако не го направят, пак ще сме тук, знаем как да правим стачки. Зимата идва и има много невралгични точки. В много предприятия разумният бизнес чува нашите искания. Искаме диалог и договаряния. Най-после правителството трябва да гарантира по-високи възнаграждения през законови механизми. Искаме да спрат да ни заплашват, че ще ни изгонят, ако правим синдикални организации. Искаме парите си!”, каза още Пламен Димитров.

„Всеки ден се раздаваме за вас, за вашата сигурност. Изразяваме недоволството си към Бюджет 2018 г. в сектор „Сигурност“. Кой според Вас е виновен за бедствието в Бургас - синоптиците ли, политиците ли? Не всичко зависи от нас, много неща зависят от нашите политици”, заяви Венцислав Станков, президент на синдиката на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".
Нашата държава вече си търси народ, хората бягат от мизерията. Работим за мизерни стотинки и на всичко отгоре не ни ги плащат. Малките градове вече са обезлюдени, а хората бягат зад граница, обяви представителка на шивашката индустрия на митинга на КНСБ.

Подложени сме на унижение, а учим цял живот. Поне три минимални работни заплати трябва да бъде възнаграждението на медицинските сестри, заявиха медиците пред протеста.
По-късно протестната декларация на КНСБ бе връчена от президента Пламен Димитров и група, представляваща митинга, на социалния министър Бисер Петков и на представителите на бизнеса, които се бяха събрали на среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество в МС.

На срещата с министъра стана ясно, че държавата няма да орязва болничните, а ще търси възможности да намалеят злоупотребите с тях.
Приоритет в управленската програма е увеличението на доходите и ние ще продължим да работим в тази посока, обяви министърът на труда пред групата от КНСБ.
„Нашата оценка е, че в бюджета трябват около 100 млн. лв. за заплати. Те ще стигнат за някои увеличения от по 10 %. Нашите искания са сметнати добре. Финансовият министър е дал една част от тях. Трябва да бъдат намерени тези 100 млн. лв. Искаме от премиера личен ангажимент да включи държавата ни към готвещия се алианс в ЕС за възходящо повишаване на заплатите. Франция, Германия, Швеция и Холандия са тези, които дават този тон. Не искат социален дъмпинг. Чехия, Унгария и Словакия вече са там”, подчерта Димитров.

Той уточни, че България предстои да вземе решение дали иска заплатите да се равняват по европейските в следващите няколко години, или ще остане в задния двор на Европа. „Искаме решението от Борисов сега. Министърът на труда ще се противопостави на искането за премахването на класа. Нашата борба продължава по пътя към по-високи заплати”, каза още Пламен Димитров.