КНСБ поиска от ГЕРБ 960 млн. лева повече за заплати догодина

 

  • gerb edit

КНСБ иска 960 млн. лева в повече за разходи за персонал за 2018 г. Това обяви на среща с парламентарната група на ПП ГЕРБ президентът на синдиката Пламен Димитров.
Планираното увеличение на заплатите с 10 на сто през следващата година е добра стъпка, но има сектори, в които, поне според първоначалните анонси на финансовия министър, не е предвидено увеличение на заплатите или не в степен, в която хората очакват.


Това включва целият „социален“ сектор -Агенцията за социално подпомагане /АСП/, Агенцията по заетостта /АЗ/, Главна инспекция по труда /ГИТ/. Трябва увеличение на възнагражденията и в приходните администрации, каквото вече е предложено за Националния осигурителен институт /НОИ/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, заяви Пламен Димитров.

"В много от домовете за стари хора, цялата система за социални грижи, заплатите са съвсем ниски и там има нужда, а и възможност за за увеличение", коментира той. Същото се отнася и за училищното и детското здравеопазване, има какво още да се направи в сектора на културата, в дирекцията за борба с градушките, в Селскостопанска академия и БАН.

"Засега чуваме обещания, но гаранции, че ще има изпълнение на тези очаквания още няма", коментира президентът на КНСБ. Той отбеляза, че има огнища на напрежение, където хората си търсят заплатите и очевидно е назрял моментът за по-радикално увеличение във всички сектори, което се налага от пазара.
От синдиката поддържат предложението си за въвеждане на необлагаем минимум. Не чухме положителна реакция на този етап, каза Димитров. Той обаче добави, че КНСБ ще продължи да иска въвеждане на елементи от семейното подоходно облагане, поне във варианта за младоженци - доходите им до 24 хиляди лева да бъдат освободени от данъци в годината на сключване на брака.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари за конструктивния разговор. Това са обичайни срещи, които започват винаги преди внасянето на бюджета в Народното събрание, за да може там, където е необходимо, да се оптимизира, коментира той. Цветанов отбеляза, че за 2018 г. увеличението за фонд "Работна заплата" ще бъде 720 млн. лева.