Партиите ще подкрепят искания на КНСБ за промени в бюджет'2017

  • parliament 2По-голямата част от парламентарно представените партии ще подкрепят  искания на КНСБ за промени в бюджет 2017, насочени към повишаване на доходите. Това стана ясно след днешната совалка на ръководството на синдикати сред основните политически сили в Народното събрание.


Като че ли се образува консенсус около предложенията за увеличаване на парите за БАН и Селскостопанска академия, както и средствата за училищно и детско здравеопазване. Ако се приемат всички идеи на КНСБ,  хиляди служители от няколко основни сфери трябва да получат завишени заплати, а още толкова безработни и майки – повече средства заради увеличението на минималните обезщетения за безработица от 7,20 лв. на 9,50 лв. на ден и с 20 лв. на месечното обезщетение за втората година от майчинството, което сега е 340 лв.

Исканията, които отправяме сега са за около 100 млн. лв. Не трябва да забравяме обаче, че настоявахме пред сегашните управляващи за над 1,2 млрд. лв. От тях сме получили около 650 млн. лв. в бюджет 2017, което означава, че сме изпълнили на 50% синдикалната си задача, обяви Пламен Димитров.

"БСП лява България" няма да внася предложения между първо и второ четене на бюджета, но е склонна да подкрепи социални предложения, ако бъдат внесени от други парламентарни групи. Това каза председателят на ПГ на "БСП лява България" Корнелия Нинова.
Обсъдихме средствата за училищно и детско здравеопазване, тревожното състояние в БАН, средствата за майчинство, деца с увреждания. Всички тези социални текстове, ако бъдат внесени от други групи, ще предложа на нашата група да ги обсъдим и подкрепим текст по текст,  каза Нинова.

От Патриотичния фронт ще внесат всички наши предложения - за минималното обезщетение за безработица, повече средства за училищно и детско здравеопазване, за заплати за социалните домове и допълнителни пари за Селскостопанската академия и БАН, каза Пламен Димитров.

В най-голямата партия – ГЕРБ пък като че ли се оформя подкрепа на исканията на синдиката за повече средства в училищното и детско здравеопазване, обяви лидерът на най-големия синдикат.
Според Пламен Димитров идеите за 300 лв. минимална пенсия са хубави, защото доходите на хората трябва да се повишават. Те обаче трябва да бъдат справедливи спрямо всички пенсионери, включително и тези, които се осигуряват на по-високи заплати.

Премахването на плоския данък също е важна тема, но както и при пенсиите, това трябва да бъде подложено на широк дебат – какви да бъдат скалите и как справедливо да се облагат доходите на българските граждани, така че да няма повишаване на данъчната тежест, каза президентът на КНСБ.

Президентът на КНСБ посочи, че ДПС не са поели ангажимент да внесат техни предложения между първо и второ четене на бюджета, но ако има внесено някое от тези искания, са склонни да гласуват "за".
Конфедерацията предлага още да поведе широк дебат за мажоритарното гласуване веднага след разпускането на парламента. Очевидно е, че хората поискаха промени в изборните правила, гласувайки масово на референдума. Сега е време цялото общество да обсъди какъв да е моделът, който ще изберем и е най-редно е това да става с участието на най-голямата обществена организация КНСБ, обяви президентът Пламен Димитров.

Сред исканията на синдиката, отправени вчера в парламента, бяха увеличение с 25% или с 50,1 млн. на средствата за фонд „Работна заплата“ за заведенията за социални услуги. Синдикатът поиска още 15 млн. за двете академии – БАН и ССА, ръст с 20% на средствата за делегирани от държавата дейности във Функция „Здравеопазване”, за което са необходими 20,1 млн. лв. Поискани бяха още 10 млн. лв. за домовете за медико-социални грижи, регионалните здравни инспекции и другите структури на Министерство на здравеопазването. КНСБ постави пред партиите и наболелия въпрос за средствата за пожарна безопасност и защита на населението, които са в размер на 41,5 млн. лв.