Доходите в услугите гонят хора от България, икономиката е в риск

  • IMG_9598


Заради ниските доходи в сектора „Услуги“ има опасност масово хората да започнат да напускат сектора. Служителите бягат заради липсата на дългосрочна заетост и лошото равнище на заплащане.
Тъй като тази сфера генерира най-голямата заетост в икономиката ни, това може да се окаже риск за макроикономическото равновесие в страната.
Това сочат данните на КНСБ, огласени на брифинг в централата.

Пресконференцията, в която участваха вицепрезидентите Пламен Нанков и Валентин Никифоров, както и ръководствата на основни федерации, беше част от кампанията на най-големия синдикат за повишаване на доходите в България.

Заплатите в туризма са унизителни, заяви председателят на Независимата синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма и услугите Наташа Михова. По нейните данни средното възнаграждение на кадър в туризма у нас е около 295 евро, докато в Испания гони 2000 евро.Тези заплати идват на фона на най-успешния туристически сезон и очаквани приходи досега от близо 4,8 млрд. лв., посочи Михова.
Подобно е положението и в търговията. Там средно у нас се получават 869 лв., а в Испания – 2120 евро.

Унизително е и заплащането на българските лекари, посочи д-р Пламен Радославов от Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Нашите медици получават средно 8604 долара годишно, докато в Холандия колегите им взимат 39 405 долара, в Словакия – 13 372 долара, а в Румъния – 8813 долара.
За разлика от туризма, който внася кадри обаче, медицината е регулирана професия и там няма възможност за чужди специалисти, посочи д-р Радославов.
Според него е реална опасността 70-годишни лекари да помагат на нас и на нашите деца в ДКЦ-та и болници. Синдикатът иска поне 47 млн. лв. за увеличение на заплатите, за запушване поне на най-дълбоките дупки в системата – детските ясли и спешните медицински центрове.

Във ВиК-сектора бедността също е ужасяваща. Средната заплата в сектора е 793 лв, при 946 лв. средна заплата в страната. Работещите в тази сфера искат поне 15 на сто увеличение на доходите през следващата година, заяви Красимир Богоев от Национален браншов синдикат "Водоснабдител".

Георги Петров от федерация " Енергетици" посочи, че средната работна заплата в електроснабдяването е в порядъка на 800-900 лв. и е съизмерима със средното за страната, което слага край на легендите за високите възнаграждения в сектора . За сравнение в Македония заплатата е 650 евро , а в Сърбия - 750 евро . Последният протокол за договаряне на работни заплати в НЕК е от 11 март 2011 година, каза Георги Петров.

Ако не се повишат доходите, изтичането на кадри в чужбина ще продължи и ще се стигне до хроничен недостиг на квалифицирани работници, заяви Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания към КСНБ.