Мултинационалите обсъдиха договарянето цената на труда

  • 001

На 15-16 април 2013 год. в хотел „Жеравна” в гр. Банкя Клубът на председателите на синдикални организации на КНСБ във филиали на многонационални компании в България проведе Кръгла маса ”Системи на заплащане и договаряне на цената на труда – стандарти, опит, отговорности”.

При откриването на кръглата маса присъстващите 27 членове на Клуба бяха приветствани от Пламен Димитров, президент на КНСБ, който акцентира върху приоритетите в дейността на КНСБ през 2013 г. Той представи Меморандума на КНСБ за общестевно-политическото и социално-икономическото развитие на РБългария в периода 2013-2017 година.

В основния панел на тема: „Цена на труда, системи на заплащане, колективно трудово договаряне” интерес предизвикаха презентациите на синдикалните лидери: Петър Тошков - «Челопеч Майнинг» АД, с. Челопеч, Росен Корелов - «Агрополихим» АД, гр. Девня, Георги Симеонов - «Кемет Електроникс България» АД, гр. Кюстендил, Славчо Гелков, «ЧЕЗ България» АД, Георги Гутев, «Цератицит» АД, гр. Габрово и Венцеслав Василев, «Златна панега» АД, с. Златна панега. В дискусията за отговорностите на синдикалните организации за усъвършенстване заплащането на труда чрез колективното трудово договаряне се изявиха Димитър Диков, председател на Клуба («Аурубис България АД), Златина Христова («ДЗУ Видеотон» АД), Димитър Александров (EVN), Снежанка Костадинова („Алкател”), Емил Антонов «Шератон», София и др. Споделени бяха добри практики и опит.

За развитието на процесите по информиране и консултиране и тяхната роля при управление на промяната, и за работата на представителите в европейските работнически съвети говориха Екатерина Рибарова и Татяна Михайлова от ИССИ към КНСБ.

Кръглата маса бе организирана с любезното съдействие на Фондация „Фридрих Еберт”.