Продължава стачката на работещите в системата на средното образование - Понеделник, 10-22-2007

Независимо от подготвяното експертно стачно споразумение с участието на МОН, МФ и синдикати, на 21.10.07 г. от страна на правителството не бяха предприети конкретни действия за подписване на споразумението. ...

Продължава стачката на работещите в системата на средното образование
ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН СТАЧЕН КОМИТЕТ /ЕНСК/
На СБУ към КНСБ, СО към КТ "ПОДКРЕПА" и НУС към КНС
ЕНСК благодари горещо и поздравява всички учители и непедагогически персонал от системата на средното образование, които с безпрецедентна гражданска доблест вече пета седмица продължават да защитават своето човешко и професионално достойнство. Въпросът за доходите в сферата на образованието откри една истина: Ясно и категорично твърдим, че правителството нехае за образованието, че управляващите не се интересуват от съдбата на българските ученици, още по-малко от мизерията в която тъне българското училище.
След 10 часа преговори на 20.10.07 /събота/, на които бе изработено съвместно с експерти на МФ и МОН вариант на стачно споразумение, в което ясно и категорично бе записано - увеличение с 20% на работните заплати от 1-ви октомври 2007-ма година на всички работещи в системата на средното образование, поетапно повишаване /на два пъти от 1.01.08 - 1.07.08/ на работните заплати на целия персонал в системата на средното образование, като средната им БРЗ на 1.07.08 г. да достигне 648 лв.
Независимо от подготвяното експертно стачно споразумение с участието на МОН, МФ и синдикати, на 21.10.07 г. /неделя/ от страна на правителството не бяха предприети конкретни действия за подписване на това стачно споразумение. По тази причина членовете на ЕНСК в 17.00 дадоха публичност и поискаха от министър Даниел Вълчев подписването на стачното споразумение.
ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ВСИЧКИ ВИЕ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, СТЕ ИНФОРМИРАНИ -
- НЯМАШЕ СРЕЩА В НЕДЕЛЯ С МОН И МФ, НЯМА ПОДПИСАНО СТАЧНО СПОРАЗУМЕНИЕ
- НИЕ ПИТАМЕ: КОЙ И ЗАЩО НЕ ИСКА ДА ПОДПИШЕ СТАЧНО СПОРАЗУМЕНИЕ?
-НЕ СА СИНДИКАТИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ, А БЕЗОТГОВОРНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, КОИТО С ИКОНОМИЧЕСКА ПРИНУДА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ СЕ ОПИТВАТ СТАЧКАТА ПОСТЕПЕННО ДА БЪДЕ СМАЗАНА И БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ ДА СЕ ВЪРНЕ УНИЗЕН В КЛАСНАТА СТАЯ.
ЩЕ ПОЗВОЛИМ ЛИ ТОВА?
ЕНСК категорично заявява, че няма да допусне политизация, и намесата на каквито и да е управляващи и опозиционни партии и лидери в справедливия протест на педагозите и работещите в системата на средното образование.
По тази причина във връзка с внесения вот на недоверие към правителството ЕНСК се обръща към българските учители и непедагогически персонал, днес понеделник и утре вторник да не провеждат протестни митинги, които ще бъдат използвани не за разрешаване на нашите справедливи човешки и синдикални искания, а за чужди интереси.
При неразрешаване на проблемите до сряда 24.10.07 г. се възстановяват традиционните протестни действия по региони и протестни митинг от 16.30 пред Министерски съвет в София.
ЕНСК се обръща към всички български граждани, към вас, скъпи педагози, и непедагогически персонал, като ви информира, че в трите учителски синдиката и двете Конфедерации, непрекъснато пристигат писма в подкрепа на нашите действия и със становището да отстоим докрай исканията си. До настоящия момент в наша подкрепа са се произнесли:
- МКП - Международната конфедерация на профсъюзите и ПЕРС - Паневропейски регионален съвет - подписано от Гай Райдър, Генерален секретар на МКП и Джон Монкс, Генерален секретар на ЕКП
- ЕКП /отделно писмо/- Европейската конфедерация на профсъюзите– Джон Монкс, Генерален Секретар
- PSI – Интернационала на обществените услуги- Ханс Енгелберт, Генерален секретар
- Солидарност – Полша – Януш Шнядек, Президент
- OPZZ – Полша – Ян Гус, Президент
- OGB – Австрия – Рудолф Хунсдсторфер – Президент, Валтер Зауер – Международен секретар
- Синдиката на учителите към OGB – Валтер Риглер, председател
- FGTB – Белгийските синдикати – Руди ди Леев - Президент и Ана де Мелен – Генерален секретар
- FNPR - Русия – Михаил Шмаков, Президент
- Украйна – Свободни профсъюзи на работниците от образованието – Владимир Фундовньй - президент
- FPU – Федерация на профсъюзите на Украйна – Игор Литсисних - председател
- UATUC - Съюз на автономните хърватски профсъюзи –Ана Кнежевич - И.Д. Президент
- UGT - Конфедерация на португалските профсъюзи – Бюро на президента, Мануела Тексейра
- FLC CGIL, CISL, UIL - Учителските профсъюзи на трите най-големи италиански синдикални конфедерации - Енрико Панини, Франческо Скрима, Масимо ди Мена – Генерални секретари
- UIL - Италиански работнически профсъюз – Луиджи Анджелети, Генерален секретар
- BNS – Национален синдикален блок, Румъния – Димитру Костин, Президент
- SSSBIH – Босня и Херцеговина – Едхем Бибер, Президент
- CSNLR-Fratia - Румъния – Мариус Петку, Президент и Мария Еугения Барна – Председател на Женския комитет
- Nezavisnost - Сърбия – Бранислав Чанак, Президент
- MOSZ – Унгария – Петер Патаки, И.Д.Президент
- SSSCG - Черна гора – Данило Попович, Президент
- Интернационала на образованието и ЕК по образование към него.
И др.
ЕНСК счита, че всички тези международни подкрепи сочат, че зад границите на България се интересуват от учителите, и че само май българските управници не се интересуват от тях.
ЕНСК призовава министъра на образованието Даниел Вълчев, като наш социален партньор, с който по законите на България трябва да подпишем стачното споразумение за отговорен диалог, а не протакане, защото острия социален конфликт касае почти всяко българско семейство и желанието на учителите и непедагогическия персонал е да бъде подписано стачно споразумение, гарантиращо достойни доходи на работещите в системата на средното образование, и при което няма да има победители и победени. Защото истинския победител трябва да бъде образователната система на България!
22.10.2007г. ЕНСК