ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ - четвъртък, 10-18-2007

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ, КОИТО И ДНЕС, ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ДЕН ПРОДЪЛЖАВАТ С ЕФЕКТИВНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ И С УЧАСТИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ МИТИНГ-ШЕСТВИЕ ДА ОТСТОЯВАТ СТАЧНИТЕ ИСКАНИЯ ЗА ПОЕТАПНО ДО 100% ПОВИШЕНИЕ НА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ    четвъртък, 10-18-2007  
 
ОБРЪЩЕНИЕ
КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ...

ОБРЪЩЕНИЕ
КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ,
КОИТО И ДНЕС, ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ДЕН ПРОДЪЛЖАВАТ С ЕФЕКТИВНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ И С УЧАСТИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ МИТИНГ-ШЕСТВИЕ ДА ОТСТОЯВАТ СТАЧНИТЕ ИСКАНИЯ ЗА ПОЕТАПНО ДО 100% ПОВИШЕНИЕ НА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ
Уважаеми колеги,
На проведената вчера, 17.10.2007г., среща с Министър-председателя на Република България Сергей Станишев се констатира, че в системата на средното образование значителна част от парите, отпускани от бюджета на Република България, не отиват до учебните заведения, до българските учители и непедагогически персонал, а се харчат за други цели, обслужващи други интереси, а не на работещите в системата. Средният процент за отклоняване по общини от средствата, заделени за системата на средното образование е между 15 и 20%.
При проведените вчера преговори с Министър-председателя Серегей Станишев и министрите на образованието и науката Даниел Вълчев и на финансите Пламен Орешарски, съпредседателите на ЕНСК и лидерите на трите учителски синдиката категорично заявиха, че нямат мандат за подписване на стачно споразумение - извън поисканото през месец юни 2007г. поетапно повишение на работните заплати със 100% до 01 юли 2008г. На проведената среща бе договорено експерти на МОН, МФ, на стачния комитет да проведат преговори в сградата на МОН по направеното предложение за 650 лв. средна брутна работна заплата на заетите 152 000 български граждани в системата на средното образование. Това бе оповестено от говорителя на ЕНСК г-н Николай Николов пред медиите на излизане от МС.
В 14.30 ч. на брифинг без участието на синдикатите премиерът обяви, че средната брутна работна заплата от 650 лв. е само за педагогическия персонал, което автоматично намали обсъжданите параметри за увеличение на работните заплати на учителите със 120 лв. - от 770 лв. на 650 лв., а на непедагогическия персонал с 65 лв. - от 415 лв. на 350 лв.
При това предложение на Министър-председателя, което ЕНСК окачествява като подобрен вариант на едно от първите предложения на правителството, но недостатъчен за удовлетвотряване на стачните искания, ние се обръщаме към вас, колеги учители и непедагогически персонал да проявим единство и твърдост в отстояване на нашите справедливи искания.
Днес, 18.10.2007 г., от 16.30 ч. в сградата на КТ “Подкрепа”, ЕНСК, ръководствата на трите учителски синдиката и на двете Конфедерации с участието на представители на Обединените регионални стачни комитети и представители от отделни училища и детски градини ще проведат поредните преговори с министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски и техните екипи.
ЕНСК категорично заявява, че няма да подпише стачно споразумение до момента, до който не получи мандат от всички вас, български учители и непедагогически персонал, с параметри, удовлетворяващи вас и изпълняващи стачните искания от месец юни т.г.
Стачно споразумение, разделящо с различни проценти за увеличение на работните заплати 152 000 работещи в системата на средното образование, няма да бъде подписано.
18.10.2007г. ЕНСК