Kъм ефективно стачкувалите учебни заведения се включиха още 73 училища и детски градини - 9-27-2007

ЕНСК информира, че към ефективно стачкувалите учебни заведения се включиха още 73 училища и детски градини. В ЕНСК непрекъснато постъпва информация за това, че регионалните инспекторати отчитат като нестачкуващи учебни заведения, такива, в които по три-четири човека от персонала не участват в ефективните стачни действия....

Единен национален стачен комитет
(ЕНСК)
На трите синдиката
СБУ към КНСБ, СО към КТ “Подкрепа” и НУС към КНСБ
ЕНСК информира, че към ефективно стачкувалите учебни заведения се включиха още 73 училища и детски градини. В ЕНСК непрекъснато постъпва информация за това, че регионалните инспекторати отчитат като нестачкуващи учебни заведения, такива, в които по три-четири човека от персонала не участват в ефективните стачни действия. Считаме това като недопустима манипулация и опити да се дезинформира българската общественост. Това, че в отделно учебно заведение стачкуват 50 или 70 български граждани, а не стачкуват 4 или 5, не значи, че в учебното заведение няма ефективна стачка. ЕНСК обвинява министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, че с механизмите на своя държавен апарат грубо манипулира медиите и отнема на гражданството правото на точна и коректна информация. Недопустимо е в една европейска страна министър да злоупотребява и манипулира чрез своите правомощия правителство, медии и общественост. Със своите неверни данни за приблизително 40% стачкуващи учебни заведения министър Вълчев се опитва да омаловажи и поднесе невярна информация за реалните размери на най-големия граждански и синдикален протест в България за последните години.
Невярната информация не е от полза за никого – дори и 40% от учебните заведения да са в ефективна стачка, това значи, че между 50-60 000 български граждани по този начин изразяват своето недоволство. ЕНСК категорично не приема и опитите на министър Вълчев да разедини работещите в системата на средното образование и противопостави учителската гилдия, като се опитва да преговаря с отделни учебни заведения. ЕНСК се обръща с благодарност към учителите от 105 СОУ “Атанас Далчев”, които в нарочно изявление опровергаха твърденията на министър Вълчев, за това, че исканията на синдикатите не са искания на учителите.
ЕНСК СЕ ОБРЪЩА КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ, КЪМ НЕПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ, СТАЧКУВАЩИ И ПОДКРЕПЯЩИ СИНДИКАЛНИТЕ ГРАЖДАНСКИ ДЕЙСТВИЯ, КАТО КАТЕГОРИЧНО ЗАВЯВА, ЧЕ БЕЗ ОДОБРЕНИЕ ОТ ВАС, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, НЯМА ДА БЪДЕ ПОДПИСАНО СТАЧНО СПОРАЗУМЕНИЕ.
ЕНСК настоява министър-председателят да поиска оставката на министър Даниел Вълчев, който вместо да води отговорни и конструктивни преговори, от месец май до края на месец септември не предприе никакви конкретни действия за решаване на възникналия колективен трудов спор.
Днес, българските учители и непедагогически персонал в хиляди учебни заведения ще проведат ефективни стачни действия и протестни акции в десетки населени места в края на работния ден. Там за пореден път ще заявят:
Ние не поставяме ултиматуми за 100% увеличение на работните заплати от 01.10.2007г., а поетапно повишаване на работните заплати от 01.10.2007, 01.01.2008., 01.07.2008г.
ЕНСК се обръща към българските граждани, родители и ученици с извинение за неудобствата, които те изпитват от ефективните ни стачни действия, но това са действия, провокирани от липсата на отговорен диалог с МОН от месец юни до края на месец септември, действия, към които учителите и непедагогическият персонал пристъпиха и няма да спрат, поради бездействието на българските управници.
27.09.2007г. ЕНСК