НОВИ СТАЧКУВАЩИ УЧИТЕЛСКИ КОЛЕКТИВИ В СТРАНАТА - Сряда, 9-26-2007

В ЕНСК се получава информация за включване от днес 26.09.07 г. на още колективи в учебни заведения и детски градини в Смолян, Силистра, Перник и Стара Загора
Обобщената информация сочи че към 11.00 ч. на 26.09.07 г. 81% от персонала в системата на средното образование - участва в ефективните стачни действия.
...

ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН СТАЧЕН КОМИТЕТ
/ЕНСК/
ИНФОРМАЦИЯ ДО МЕДИИТЕ
ЕНСК поздравява всички български учители и непедагогически персонал, които трети ден отстояват своята гражданска и синдикална позиция, чрез ефективни стачни действия. До тях се стигна, заради високомерието на управляващите и липсата на конструктивен диалог.
Българският учител прояви разум и отговорност към своите ученици и възпитаници, и независимо от заявената категорична позиция през месеците май и юни 2007 г. с искане за повишаване на работните заплати и позицията на някой училищни колективи за неприключване на учебната 2006 - 2007 г. я приключиха дадоха възможност на своите възпитаници да се реализират, като студенти в български и чужди учебни заведения и да продължат в по-горен етап на обучение. Още през май и юни 2007 г. трите учителски синдиката заявиха, че настояват през летните месеци да се води отговорен и ефективен диалог към отправеното стачно искане за несимволично повишаване на доходите на работещите в системата на средното образование. По вина на министър Даниел Вълчев и неговия екип, до момента не е представен икономически анализ на реализираните икономии в системана на средното образование, които биха позволили повишаване на работните заплати още от 1.10.2007 г. Това беше обещано от самия министър през месец юни 2007 г., и ескалира социалното напрежение.
В ЕНСК се получава информация за включване от днес 26.09.07 г. на още колективи в учебни заведения и детски градини в Смолян, Силистра, Перник и Стара Загора
Обобщената информация сочи че към 11.00 ч. на 26.09.07 г. 81% от персонала в системата на средното образование - участва в ефективните стачни действия.
ЕНСК отново заявява своята готовдност за преговори по стачното искане, за поетапно повишаване на работните заплати от 01.10.07, 01.01.08 и 01.07.08 г., и определя като манипулативни заявеното от Даниел Вълчев, че учителите поставят ултимативно искане за увеличение със 100% на заплатите в системата на средното образование "веднага и сега".
Бездействието на МС, МОН, МФ и министъра на образованието Даниел Вълчев, по отношение исканията на българските учители и непедагогическия персонал в системата на средното образование, поставени още през месеците май и юни 2007 г. и високомерното и пренебрежително отношение на управляващите, които всячески се стремят и в настоящия момент -да не решават проблемите на работещите, а да докажат, че ефективни стачни действия няма, ще доведе до възходяща градация на синдикалните и гражданските действия. С тях българския учител от улицата ще поиска своите права!

В ТАЗИ НАСОКА СА ОРГАНИЗИРАНИ:
- Днес 26.09.07 г. учителите в Пловдив, ще проведат протестен митинг пред хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий"
- София - протестен митинг от 16.30 на 27.09.07 пред МС и Президентството
- Пловдив - протестен митинг пред Областната управа от 16.00 ч. , на 27.09.07 г. а от 16.20 - 17.00 ч. учители и непедагогически персонал, ще блокират кръстовището на бул. "6-ти септември" и бул. "Васил Априлов"
- Русе протестен митинг от 16.30 на 27.09.07 на площада пред Общината в Русе,
- Бургас шествие на учебните заведения и митинг пред Областната управа в 16.00 ч. на 27.09.07
ЕНСК КАТЕГОРИЧНО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ОПИТИТЕ НА МИНИСТЪР ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ ДА РАЗДЕЛИ БЪЛГАРСКОТО УЧИТЕЛСТВО И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ, КАТО ВОДИ ПРЕГОВОРИ С ОТДЕЛНИ УЧИТЕЛСКИ КОЛЕКТИВИ, СТАЧНИ КОМИТЕТИ ОТ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО ПО БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НЕ СА УПРАВОМОЩЕНИ ДА ИЗВЪРШВАТ ТОВА.
И днес по информация от учебни заведения, министър Вълчев се опитва да води сепаративни преговори с членове на стачни комитети на учебни заведения от град София!
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЗАЯВЯВАМЕ, СТАЧКАТА Е НАЦИОНАЛНА, А НЕ НА ОТДЕЛНО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ ИЛИ НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ ОТДЕЛЕН ГРАД.
А може би, това е метод и стил в работата и управлението на министър Даниел Вълчев?!