ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН СТАЧЕН КОМИТЕТ - Вторник, 9-25-2007

На база постъпилата информация от регионите в страната, към ефективните стачни действия на учителите и непедагогическия персонал от първия ден, през настоящия 25.09.07 г. се включиха още:
1. 85% от учебните заведения в Хасковска област са вече в ефективни стачни действия от днес
2. 17 учебни заведения от София се...

На база постъпилата информация от регионите в страната, към ефективните стачни действия на учителите и непедагогическия персонал от първия ден, през настоящия 25.09.07 г. се включиха още:
1. 85% от учебните заведения в Хасковска област са вече в ефективни стачни действия от днес
2. 17 учебни заведения от София се включиха от днес.
3. 13 учебни заведения в Плевен са се присъединили към останалите
4. Към стачкуващите в Асеновград, Търговище, Гоце Делчев са се включили още учебни заведения.
ОБЩИЯ ПОРЦЕНТ НА ЕФЕКТИВНО СТАЧКУВАЛИТЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА ДНЕС Е 79%
Продължава административния натиск от страна на регионалните инспекторати на МОН спрямо стачкуващите в системата на средното образование. Най-фрапиращи са случаите:
1. В Габрово директорът на ОУ "Неофит Рилски" отказва да подпише споразумение със стачкуващите.
2. Пак в Габрово началникът на регионалния инспекторат е изисквала по 3 пъти на ден списъци на стачкуващите в учебните заведения. Същевременно от местния инспекторат е изпращана информация до медиите, че няма стачкуващи преподаватели и помощен персонал.
3. В ПГИЧЕ "Св. Методий" в кв. Борово в София се прилага незаконен локаут. В часовете на стачкуващите учители се изпращат като заместници - нестачкуващи учители.
И др.
В Добрич: В 11.30ч. на площада пред паметника на Свети Свети Кирил и Методий се проведе протестен митинг, в който взеха участие над 700 души от заетите в системата на средното образование.
В централата на ЕНСК пристигат декларации и позиции за подкрепа стачните действия на работещите в системата на средното образование от: системата на Леката промишленост, металурзи, работещите в кооперациите и търговията, подготвящите се за протестни национални стачни действия - служители в национално управление на горите, синдикат Висше образование и наука към КНСБ.
В подкрепа на стачкуващите учители и помощен персонал, фирми и родители събират финансова помощ - дарения в помощ на протестиращите по места.
Учителките Любка Бикова и Роза Манчева от 2-ро основно училище "Христо Смирненски" в гр. Сандански започнаха гладна стачка. ЕНСК призовава всички стачкуващи учители и помощен персонал от системата на средпото образование да не прибягват до крайни, увреждащи здравето им действия.
Безхаберието на управляващите, тяхната незаинтересованост не трябва да застрашава живота и здравето на стачкуващите, които и без това с мизерните си доходи не могат да си закупят лекарства.
ЕНСК заявява, че в четвъртък 27.09.07 г. от 16.30 до 19.00 ч. ще се проведе протестен митинг на уличното платно на пл. "Независимост" между МС и Президентството, в който ще се включат над 800 преподаватели от София и близките до столицата градове.
ЕНСК заявява, че до 17.00 ч. в трите учителски синдиката и ЕНСК не са постъпили поисканите разчети от МОН и лично от министър Даниел Вълчев за направените икономии в сферата на средното образование и ПОЕТАПНОТО повишаване на работните заплати от 1.10.07, 01.01.08 и 01.07.08 г.
ЕНСК категорично се обявява срещу опитите за манипулации на общественото мнение, че стачкуващите искат сега и веднага 100% увеличение на заплатите, с което спекулира дори и министър - председателя.
ЕНСК отново декларира готовността си за преговори по всяко време на денонощието и постигане на споразумение за поетапното повишаване на работните заплати на учителите и помощния персонал, като се извинява за създадените затруднения на родители и деца.
Днес от 18.00 ч. председателите на трите учителски синдиката, съпредседателите на ЕНСК и представители на централите на КНСБ и КТ "Подкрепа", ще се срещнат с Комисията по образование в НС и нейния председател Лютви Местан.
Утре 26.09.07, поради това, че няма постигнато стачно споразумение, ефективните стачни действия продължават.