Работещите в Добруджански земеделски институт поискаха оставката на председателя на ССА

Трети ден продължават протестните действия на работниците и служителите от Добруджански земеделски институт (ДЗИ), гр. Генерал Тошево. Днес, 13 май 2015 г., от 12.00 ч. до 13.00 ч. те отново ще блокират пътя Добрич – Кардам, на разклона за ДЗИ.

Вчера, 12 май 2015 г., председателят на Селскостопанската академия (ССА) проф. д-р Тотка Трифонова посети ДЗИ, но отказа среща с работниците и служителите и се срещна единствено с директора на института, научните работници и журналисти. Тези нейни действия провокираха сериозно напрежение у колектива и той блокира входа на института, като поиска оставката на председателя на Академията.

В резултат на това проф. д-р Тотка Трифонова бе принудена да излезе при протестиращите. На поставените от тях въпроси, свързани с преразглеждане на предстоящите масови уволнения и редовното изплащане на работните заплати, не бе даден отговор.

Проявеното от председателя на ССА антисиндикално отношение доведе до допълнително нарастване на социалното напрежение, поради което протестните действия ще продължат и в следващите дни.