Кметът на Перник се опитва да осуети протеста пред кабинета си на работещите в „Тролейбусен транспорт“ ЕООД

И днес, 17 април 2015 г., протестът на работещите в „Тролейбусен транспорт“ ЕООД ще се проведе пред Община Перник, въпреки отправено искане от страна на кмета Иван Иванов той да се състои в района на централния градски парк.

Това предложение той отправи с писмо до председателя на Регионалния съвет (РС) на КНСБ – Перник Наташа Ангелова и до председателя на синдикалната организация на КНСБ в дружеството Валентина Пантева.

Според КНСБ е смехотворен аргументът на кмета Иван Иванов, че протестът трябва да бъде преместен, тъй като в района на Общината „текат ремонтни работи във връзка с изпълнявания от Община Перник проект „Зелена и достъпна градска среда”. За РС на КНСБ – Перник и за синдикалната организация на КНСБ в „Тролейбусен транспорт“ ЕООД това искане представлява опит да се осуети протестът на работещите в дружеството, тъй като по Закона за събранията, митингите и манифестациите провеждането на протестни акции не подлежи на разрешение, а режимът е само уведомителен.

Протестиращите искат оставката на кмета на Община Перник Иван Иванов, тъй като една от причините за проблемите на фирмата е липсата на навременна намеса от страна на общинското ръководство. Работещите в дружеството се съмняват, че с умишленото спиране на дейността на „Тролейбусен транспорт“ ЕАД – Перник Общината създава предпоставка за заемане на този пазарен дял от точно определени транспортни фирми.

Междувременно днес от 10.00 ч. предстои нова среща с председателя на Общински съвет Перник Милан Миланов, на която ще бъде поставен категорично въпросът за спешно провеждане на заседание на Общинския съвет за обсъждане ситуацията с „Тролейбусен транспорт“ ЕООД и намиране на изход за запазване на трайните 117 работни места.

Напомняме, че вече четвърти ден работниците и служителите от „Тролейбусен транспорт“ ЕООД протестират с настояване за изплащане на дължимите работни заплати, запазване на работните си места и спасяване на дружеството. Те са решени всеки ден от 10.00 до 17.00 ч. да провеждат протестни акции пред Община Перник, както и други синдикални и граждански действия, ако не се намери решение на въпроса.