Кметът и Общинският съвет в Перник не искат да решат проблема с „Тролейбусен транспорт“ ЕАД

Няма желание за спасяване на „Тролейбусен транспорт“ ЕАД от страна на кмета на Община Перник Иван Иванов и на Общинския съвет Перник. Това стана ясно след поредната среща при кмета на Общината, която бе проведена днес, 16 април 2015 г., и на която присъства също председателят на Общинския съвет Милан Миланов.

Срещата бе по искане на председателя на Синдиката на автотранспортните работници (САР) – КНСБ Стефан Седефчев, на Регионалния съвет (РС) на КНСБ, както и на синдикалната организация на КНСБ в „Тролейбусен транспорт“ ЕАД – Перник.

„Не бе постигнат никакъв резултат, кметът продължава да настоява, че трябва да бъде създадено общинско предприятие, но кога и как ще се случи това не е ясно“, коментира след срещата председателят на РС на КНСБ – Перник Наташа Ангелова. Съмнението на работещите в дружеството е, че с умишленото спиране на дейността на „Тролейбусен транспорт“ ЕАД – Перник Общината създава предпоставка за заемане на този пазарен дял от точно определени транспортни фирми.

Не бе получен и отговор от страна на представителите на местната власт на въпросите на представителите на КНСБ – какво ще се случи с хората през това време, ще бъдат ли запазени работните им места и как ще бъдат изплатени дължимите работни заплати, в т.ч. дължимата част от заплатите за м. февруари, цялата заплата за м. март 2015 г., както и авансът за м. април, който е трябвало да бъде платен вчера, 15 април 2015 г.

Поради тази причина работниците и служителите от дружеството са решени всеки ден от 10.00 до 17.00 ч. да провеждат протестни акции пред Община Перник с настояване за изплащане на дължимите работни заплати, запазване на работните места и спасяване на дружеството.

РС на КНСБ – Перник заедно със синдикалната организация на КНСБ в „Тролейбусен транспорт“ ЕАД – Перник до края на деня ще изпратят на председателя на Общинския съвет и на председателите на всички групи в Общинския съвет искане за свикване на спешна сесия, за да бъде разрешен проблемът на дружеството, в което работят 117 души.