Държавно безхаберие води до колапс на „Автомагистрали – Черно море” и „Напоителни системи”

Glavna_press

Проблемите на дружествата – въпрос номер едно на КНСБ към служебното правителство

Абсолютно безхаберие проявява изпълнителната власт по отношение на финансирането на дейностите, изпълнявани от „Напоителни системи” ЕАД. Това каза председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) – КНСБ Светла Василева по време на пресконференция за проблемите на държавното дружество и на „Автомагистрали – Черно море” АД, която се проведе днес, 30 юли 2014 г., в сградата на КНСБ.

От 2011 г. до март 2014 г. „Напоителни системи” ЕАД не е получило никакви средства от държавата за поддръжката на стопанисваните от дружеството обекти публична държавна собственост. Това са защитни диги, корекции на реки, отводнителни системи и язовири, а натрупаните дължими от държавата суми вече възлизат на близо 20 млн. лв.

„Голяма част от съоръженията на обектите за опазване от вредното въздействие на водите са изграждани през 1938 г., а „най-новите” са отпреди 30-40 години”, съобщи Светла Василева. Тя подчерта, че в това състояние дружеството не може да гарантира, че няма да има аварии. „В същото време няколко поредни правителства дадоха милиони левове за ремонт и подмяна на съоръженията, които обаче така и не стигнаха до „Напоителни системи” ЕАД”, каза председателят на ФНСЗ – КНСБ Светла Василева и допълни, че за нея би било интересно да се представи справка за какво са отишли тези средства. „Есемесите на цяла Европа няма да стигнат за пораженията, които би донесло поддаването на стената на някой от язовирите”, изрази опасението си Светла Василева.

Тя информира, че в дружеството работят близо 2000 души, които изпълняват добросъвестно и коректно задълженията си, но безотговорността на държавата към финансовото състояние на дружеството, а оттам – и към заплащането на труда им, води до постоянно социално напрежение и демотивиране на работещите.

„Автомагистрали – Черно море” АД пък изпълнява обект от автомагистрала „Хемус”, който включва един от най-големите пътни възли в цяла България и е от изключителна сложност. Обектът от национално значение, обаче, не е включен в програмата за капитално строителство на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Изграждането му е било предвидено да се финансира целево от държавния бюджет с постановление на Министерски съвет.

„От началото на годината чакаме това постановление, но такова няма и не е предвидено и днес в дневния ред на Министерски съвет”, съобщи Петя Стоянова – финансов директор на „Автомагистрали – Черно море” АД, която участва в пресконференцията. Тя информира, че общата стойност на обекта е около 66 млн. лв., от които до края на 2013 г. държавата е изплатила около 12 млн. лв. Необходимите средства за предвидените дейности по обекта до края на 2014 г. са в размер на близо 29 млн. лв. От началото на 2014 г. досега дружеството е изпълнило дейности, които са сертифицирани от АПИ, в размер на 8 млн. лв., но те не се изплащат. „Възможно е обектът да се консервира, след което в някакъв момент отново да се пусне, но ако това се наложи, държавата трябва да плати допълнително 20 млн. лв.”, заяви Петя Стоянова.

{gallery count=1 height=308 width=758 counter=0 links=0 alignment=center navigation=both orientation=horizontal}pics/new0491{/gallery}

„Автомагистрали – Черно море” АД осигурява заетост на около 1000 души, които работят, както в дружеството, така и във фирмите-подизпълнители на обекта”, посочи Господин Янков – председател на синдикалната организация на КНСБ в дружеството. Той информира, че това са хора от някои населени места в област Шумен, където безработицата е над 60%. „Това е единственото препитание на тези хора, всеки ден съм около тях и знам, че те са решени на всичко – ще блокират пътища и магистрали, за да запазят работните си места”, подчерта Господин Янков. На пресконференцията стана ясно, че ако бъде замразен обектът, поне 350- 400 души ще бъдат съкратени.

„Ако сега, при актуализацията на държавния бюджет, не бъдат осигурени така необходимите за функционирането на двете дружества средства, това ще е първото нещо, което ще поставим като въпрос при срещата си с новото служебно правителство, къето също има механизми да реши проблема”, коментира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

За проблемите на „Автомагистрали – Черно море” и „Напоителни системи” днес са уведомени с писма президентът на Република България Росен Плевнелиев, председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски и други.