В „Автомагистрали – Черно море” отново без заплати

Работниците предупреждават за гражданско неподчинение

Работниците и служителите в „Автомагистрали – Черно море” АД – град Шумен, не са получавали работни заплати за месеците април и май 2014 г. Причината за това са финансовите затруднения на дружеството поради забавени плащания в особено големи размери от страна на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Дружеството е изпълнител на участък от обект „Автомагистрала „Хемус”. Към момента строителните дейности се изпълняват по график, но неразплатените от страна на АПИ суми възлизат на 11 837 261 лв.

В дружеството работят 670 души, а заетите във фирмите подизпълнители са около 350 души. Голямата част от тези хора са от област Шумен – една от областите с най-висока безработица. Около 450 души от персонала са членове на синдикалната организация при КНСБ.

„Въпреки множеството писма, молби и проведени срещи с цел мирно разрешаване на нашите проблеми, Ви уведомявам, че нашето търпение се изчерпа окончателно”, заявява в свое писмо Синдикалният комитет на КНСБ при „Атомагистрали – Черно море”, с председател Господин Янков. Писмото е адресирано до министър-председателя на Република България Пламен Орешарски, министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, областния управител на област Шумен Венцислав Венков и председателя на Управителния съвет на АПИ Стефан Чайков.

В писмото работниците и служителите заявяват, че засега протестът им ще бъде мирен, но че ще предприемат и действия на гражданско неподчинение, като блокират държавни институции и възлови пътни артерии. „Протестите ще проведем в град Шумен, но имаме готовност да направим такива и в градовете, в които имаме подразделения, включително и в София”, се казва още в писмото.

 

За повече информация и контакти:

Господин Янков – председател на синдикалната организация на КНСБ в дружеството

0899 91 20 30