Персоналът в „Обществено хранене”- МВР е срещу съкращенията

Protest_MVR

Служители от сектор „Обществено хранене” към системата на МВР се обявиха против предстоящи масови съкращения. Това стана на протестен митинг, организиран на 17.06.2014 год., в градинката до МВР от Националния синдикат на гражданската администрация (НСГА) към МВР. В протеста участваха вицепрезидента на КНСБ – Валентин Никифоров, председател на Националния стачен комитет, Мария Темелкова – председател на ФНСДУО – КНСБ и други.    

Стотици синдикални членове от ФНСДУО - КНСБ се събраха и протестираха срещу решението на настоящето политическо ръководство на МВР, което предвижда съкращаването на повече от 250 души – мотивът е - „няма пари”. „Това са близо 23% от  общо заетите 1121 служители” посочи председателят на НСГА Христо Христов. По думите му това ще е най-масовото съкращение на персонал до сега. ”Недопустимо е с лека ръка да се сложи кръст не само на дейността, но и да не се мисли за съдбата на работещите и техните семейства” категоричен бе Христов. Като основна задача на столовете е осигуряването на качествена, здравословна и безопасна храна на служителите от цялата система отбеляза още председателят на НСГА и запита „Трябва ли прясно приготвяна и пълноценна храна, със запазен външен вид и вкусови качества, да бъде заменена с готова храна, доставена от отдалечени кулинарни комплекси и позагубила от биологичната си стойност при съхранение и транспортиране? Кой ще поеме риска от хранителни дефицити и хронични заболявания на полицаите, свързани с нездравословното хранене?”. Той добави още, че според изчисленията на синдикатите за спасяването на столовото хранене са нужни 2,5 млн. лв., а годишно за храна на всички от системата на МВР се плаща около 0,5% от бюджета му, което е около 4,5-5 млн. лв.

{gallery count=1 height=308 width=758 counter=0 links=0 alignment=center navigation=both orientation=horizontal}pics/new0466{/gallery}

Протестиращите издигнаха плакати, който гласяха – „Не на съкращенията”, "Искаме си столовото хранене", "Каква е целта на ликвидацията" и други. След като обявиха исканията си публично, протестиращите служители внесоха подписка в МВР. Над 6 000 души с подписите си подкрепят искането да се запазят работните места на служителите и да не бъдат закривани столовите в МВР. Изпратена бе от протеста декларация адресирана до премиера Пламен Орешарски, до заместник - министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветелин Йовчев, до заместник – министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, до министъра на финансите Петър Чобанов и до директора на ДУССД на МВР Сергей Хубанов.

На излизане от министерството председателят на  НСГА  Христо Христов обяви, че заместник – министъра на МВР Йордан Грамов е приел подписката. „Ние заявихме категоричната си позиция, че държим да се вземе решение, което да гарантира и запази работите места” заяви Христов.