Петър Стоянов от „Напоителни системи”: И без гладна стачка пак няма да съм сит

  • 001

Дори да не съм в гладна стачка, пак няма да съм сит. Това каза Петър Стоянов – работник от „Напоителни системи” – клон „Среден Дунав”, и член на КНСБ, по време на пресконференция след заседанието на Регионалния съвет на КНСБ в Плевен на 18 март 2014 г.

Заварчикът от клона на държавното дружество в Плевен съобщи пред журналисти, че положението в „Напоителни системи” ЕАД е изключително тежко. „През последните осем години държавата не е давала никакви средства за подобряване на дейността. Нещо повече – пораженията, които са нанесени на системата, трудно вече могат да бъдат поправени”, изрази възмущението си Петър Стоянов.

„Не може всеки ден да ходиш на работа в продължение на три месеца и да не получиш и една заработена заплата при това – от държавата”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров, който води пресконференцията. Според него както държавата е намерила пари за великденски надбавки на пенсионерите, така може да намери и за мизерстващите работници от „Напоителни системи”. „Държавата да поеме отговорност и на първо време да гарантира, че няма да спират тока в домакинствата на тези работници и че няма да бъдат спирани децата им от градините, ако не са заплатили такси”, заяви президентът на КНСБ.

„Не трябва да поставяме под драматичен риск здравето си – животът е кратък и не трябва да правим стъпки, които може да бъдат необратими”, каза Пламен Димитров на работника от държавното дружество, като го помоли да преустанови гладната стачка, тъй като след 8-10 дни гладуване става опасно за здравето му. „Ако трябва по такъв начин на покажем на държавата, че положението е нетърпимо, то поне гладната стачка да е щафетна”, апелира президентът на КНСБ.

Той съобщи, че му предстои среща с министър-председателя на Р България Пламен Орешарски и проблемът с „Напоителни системи” ще бъде тема номер едно на разговора. Пламен Димитров подчерта, че ще иска от правителството незабавно да бъде преведена поне една заплата на работниците и служителите от дружеството.

Протестите, обаче, ще продължат до пълно нормализиране на изплащането на работните заплати. Протестната акция на работещите от „Напоителни системи” ЕАД в Плевен ще се проведе на 21 март 2014 г.