Поредна фирма не изплаща с месеци заплати на над 300 души от „Пиринска Мура” АД

Около 300 работещи в „Пиринска мура“ АД – гр. Банско, останаха без заплати от м. септември 2013 г. За м. септември имаше частично авансово плащане, а за месеците октомври, ноември и декември 2013 г. и за м. януари 2014 г., заплатите са начислени, но не са изплащани суми.

От 4 февруари 2014 г., в знак на протест, работниците и служителите обявиха гражданско неподчинение, като заявиха, че ще продължат своите протестни действия до изплащане на дължимите работни заплати.

Днес на входа на предприятието бе залепена заповед със задна дата с № 16/ 07.02.2014 г., чрез която работодателят обявява едномесечен престой от 7 февруари до 7 март 2014 г.

След като започнаха на гражданските протести на 4 февруари, на 10 февруари 2014 г. 250 души от работещите общо 300 души учредиха основна синдикална организация към КНСБ и се обърнаха за помощ и подкрепа към общинската и регионалната структура на КНСБ.

Днес общинският координатор на КНСБ в Банско Димитър Джупанов, регионалният председател на КНСБ в Благоевград Емануил Манолов и директорът на Областната инспекция по труда (ОИТ) – Благоевград са на място при работниците от дружеството за проверка на дадените предписания от ОИТ, в които изрично е записано от днес, 12 февруари 2014 г., да започне изплащането по график на дължимите работни заплати.

За ескалиращото социално напрежение в дружеството днес от КНСБ е уведомен и Областният управител на област Благоевград с настояване за спешно заседание на Областния съвет за сътрудничесво, на който да бъде извикан и управителят на дружеството.

Колективът взе решение и днес от 11.30 до 12.30 ч. блокира пътния възел Разлог, Банско, Гоце Делчев.

От 14.00 ч. е насрочена среща между ръководството на „Пиринска мура” АД, представителите на КНСБ, директора на Областна инспекция по труда в Благоевград и кмета на община Банско Георги Икономов, на която да бъдат обсъдени проблемите в дружеството с цел разрешаването им в най-кратки срокове.

Ако на срещата не се договори график за изплащане на дължимите работни заплати, утре от 11.30 ч. колективът е решен отново за един час да блокира пътния възел Разлог, Банско, Гоце Делчев.