Борбата на КНСБ за трудови и граждански права не е от вчера

  • protest

През последните пет години над 100 000 членове на КНСБ, подкрепени от граждани, са участвали в протести, стачки и синдикални акции в европейски столици и в България – в София и в различни региони на страната. Борбата на КНСБ за трудови и граждански права, обаче, не е само на улицата, тя е и на масата за диалог, както и в кампаниите, които Конфедерацията е организирала през годините сред гражданите и своите синдикални членове. Само едно от доказателствата за това са над 105 000-те подписа, които КНСБ събра и внесе в Народното събрание в защита на гражданските, трудовите и синдикални права на българските граждани.

На 31 март 2009 г. родопският град Кърджали бе огласен от протеста на хората на наемния труд от Източните Родопи – над 2500 души викаха „Работа за всички, заплати за всички!”

На 16 юни 2009 г. бе организирана национална синдикално-гражданска демонстрация за защита на конституционните права, работните места и доходите на хората на наемния труд, която се проведе в София пред сградата на Министерски съвет. В нея участваха над 12 000 души.

На 7 октомври 2010 г., на Световния ден за достоен труд, се проведе национално шествие и митинг на КНСБ пред Министерство на здравеопазването, пред Министерски съвет и пред Народното събрание под мотото „Не на пенсионна и здравна реформи, орязващи права”. Митингът събра над 15 000 участници. Това бе и първият протест в България срещу правителството на ГЕРБ.

В периода 24 май 2011 г. – 7 октомври 2011 г. се проведе национална кампания на КНСБ „Правата на всеки са права на всички”, кръстосала 32 общини, над 60 предприятия , в които се трудят около 60 000 души. На 7 октомври 2011 г. ръководството на КНСБ внесе в Народното събрание над 105 000 подписа на синдикални членове и граждани в защита на гражданските им, трудовите и синдикални права.

На 7 юли 2011 г. КНСБ и КТ „Подкрепа” организираха протестен митинг срещу предложението за изваждане на „Български пощи” ЕАД от забранителния списък с предприятия, които не подлежат на приватизация.

Над 30 000 души излязоха на улицата на 30 ноември 2011 г., за да участват в националното шествие и митинг на КНСБ, проведено с КТ „Подкрепа”, срещу повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа. Те издигнаха стена на срама и скъсаха портретите на депутатите, подкрепили пенсионната реформа.

Няколко месеца по-рано, на 10 март 2011 г., се проведе и едночасовата предупредителна стачка в системата на БДЖ и НКЖИ, а от 24 ноември 2011 г. до 18 декември 2011 г. Синдикатът на железничарите в България – КНСБ и Съюзът на транспортните синдикати в България – КНСБ, съвместно с КТ „Подкрепа”, проведоха ефективна стачка за защита на трудовите и социални права на работещите в системата на БДЖ. Стачката продължи 24 дни.

На 14 декември 2011 г. КНСБ и КТ „Подкрепа” организираха многолюден протестен митинг на хората от Южен-централен регион на България, в който един от основните възгласи бе „Не искаме да работим до живот за мизерни пенсии и ще се борим за достойни старини!”

На 1 и 2 ноември 2011 г. миньорите в „Горубсо Мадан” АД, организирани от основната синдикална организация на КНСБ в предприятието, провеждат протести поради неизплатени работни заплати. От 2 март 2012 г. работниците излязоха на граждански протест поради неизплатени работни заплати в размер на 1,140 млн. лв., като са събрани хиляди подписи от инициативен комитет с ръководител Румен Каров – председател на синдикалния съвет на КНСБ в дружеството.

Още от 2011 г. до пролетта на 2012 г., водени от председателя на Регионалния съвет на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева, работниците и служителите от „ОЦК” АД и техните семейства, както и солидарни с техните искания трудови хора от други браншове, постоянно протестират, заради неизплатените работни заплати в „ОЦК” АД. На 11 април 2012 г. протестът на металоработниците се премести в София пред сградата на тогавашния собственик „Интертръст Холдинг” АД и пред Народното събрание.

От 15 януари 2012 г. до 22 януари 2012 г. дружествените синдикални организации на КНСБ и на КТ „Подкрепа” проведоха ефективни стачни действия в Мини „Марица – изток” ЕАД. Ефективната стачка в мините продължи 8 дни.

На 30 май 2012 г. и на 9 юли 2012 г. бяха проведени протестни митинги пред Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията срещу орязването на социалните придобивки за работниците и служителите в БДЖ и НКЖИ.

На 1 ноември 2012 г. Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, Синдикална федерация „Металици” към КНСБ и Синдикалната миньорска федерация към КТ „Подкрепа” организираха шествие и митинг пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма под мотото „За запазване на работните места в рудодобива и срещу необосновани нападки, изказвания и натиск срещу българската минерално-суровинна индустрия”.

На 14 ноември 2012 г. пред Министерство на земеделието и храните се проведе протестен митинг на работещите в „Напоителни системи” ЕАД членове на Федерацията на независимите синдикати от земеделието – КНСБ.

От 13.12.2012 г. до 30.01.2013 г. във „ВМЗ” ЕАД се проведоха ефективни стачни действия, продължили 49 дни.

На 5 март 2013 г. миньори, енергетици и железничари организираха протестен митинг под мотото „Да защитим работните места” и в подкрепа на исканията на КНСБ и на КТ „Подкрепа” за намаляване цените на електроенергията.

На 25 септември 2013 г. се проведе шествие-митинг пред Министерски съвет на работещите в „Български пощи” ЕАД под мотото „Не на ликвидацията на българските пощи. Добри услуги за гражданите и достойни доходи за работещите в Български пощи!”

На 8 октомври 2013 г. отново се проведе протестен митинг пред Министерство на земеделието и храните на работещите в „Напоителни системи” ЕАД членове на Федерацията на независимите синдикати от земеделието – КНСБ.

На 16 октомври 2013 г. около 50 миньори от рудник „Черно море” край Бургас не излизат от нощна смяна и остават под земята заради неизплатени работни заплати. Мъжественият им протест е подкрепен и подпомаган изцяло от Регионалния съвет на КНСБ в Бургас с председател Здравко Тошков.

Всички акции на КНСБ допринесоха в една или друга степен за позитивни промени в законите, в решенията на Министерски съвет и в тези на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на общинско и фирмено равнище. КНСБ се утвърди през последните 24 години на демократични промени като истински непоколебим гарант на трудовите, социалните и гражданските права, а всички досегашни правителства на прехода си отидоха. КНСБ е сила, фактор и коректив на властимащите и такъв ще бъде. Ние, КНСБ – най-голямата национално-представителна организация в България, сме тук, вчера бяхме на площада пред Народното събрание, единни, солидарни и силни. Ние заявяваме, че ще продължим да сме диалогични към онези наши партньори, които решават бъдещото добруване на българина!