Над 8000 работещи българи – членове на КНСБ поискаха по-високи заплати и сигурност

  • 001

Над 8000 работещи българи – членове на КНСБ, се обявиха за по-високи заплати и сигурност на организираното от Конфедерацията национално протестно шествие-митинг днес, 20 ноември 2013 г. На митинга протестирашите огласиха с „Искаме парите си!” площада пред Народното събрание. Сред тях бяха работници и служители от цялата страна, работещи в образованието, здравеопазването, въгледобива, държавната администрация, енергетиката, ВиК-сектора, транспорта, земеделието, горското стопанство и дърводобива, леката промишленост, културата и много други.

Шествието, което бе водено от президента на КНСБ Пламен Димитров, от председателя на Националния стачен комитет и вицепрезидент на КНСБ Валентин Никифоров, както и от другите членове на ръководството на КНСБ, тръгна от пл. „Македония” пред централата на КНСБ. Шествието премина по бул. „Александър Стамболийски” и се спря на пл. „Света неделя”, за да бъде внесена в Министерство на здравеопазването декларацията на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ. То продължи по бул. „Цар Освободител” и стигна до пл. „Народно събрание”, за да чуят народните представители гласът на работеща България.

На митинга пред Народното събрание президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че България е разделена драматично, но КНСБ няма да позволи каквото и да е посегателство на правата и интересите на работещите българи, които искат по-високи заплати и сигурна заетост. „В условията на безпрецедентна обстановка на напрежение и политическо противопоставяне при недостатъчно ефикасен тристранен диалог, особено на секторно и браншово ниво, борбата за оцеляване и решаването на ежедневните проблеми на работещите бяха изтикани на заден план и потулени”. Това прочете в декларацията на КНСБ от митинга вицепрезидентът на Конфедерацията Пламен Нанков. В вея се посочва още, че ако не се направят промени в Бюджета за 2014 година, насочени към повече доходи за работещите и в подкрепа на най‐бедните сред тях, които само за последните три месеца са се увеличили с нови 80 хиляди и са достигнали милион и 700 хиляди души, лавината на недоволството от несправедливостта и неравенството ще прерасне в социален взрив с непредвидими последици.

Федерациите на КНСБ в здравеопазването, образованието и въгледобива също внесоха свои декларации. В декларацията си работещите в здравеопазването искат увеличение с не по-малко от 10% на възнагражденията от 1 януари 2014 г. на работещите в бюджетни организации в здравеопазването, както и увеличение на възнагражденията от догодина с 20% на работещите в спешната помощ и държавните психиатрични болници. Здравните работници искат още увеличение с 18% на единния стандарт за издръжка на дете в детско и училищно здравеопазване, както и увеличение на бюджета за болнично здравеопазване до стойностите достигнати през 2013 година и по-високи цени на най-масовите клинични пътеки. Членовете на КНСБ в здравеопазването настояват за обсъждане и приемане с консенсус на Стратегията за развитието на Центровете за спешна медицинска помощ в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, както и на пакета от мерки, свързани с оптимизиране на здравноосигурителните плащания и подобряване на контрола върху тяхното разпределение и разходване, изготвен от министъра на здравеопазването.

Синдикатът на българските учители – КНСБ също внесе декларация в Министерство на образованието, в която иска образователната система да работи със 100% от определените средства за общи разходи в средното образование и увеличаване на заплатите от януари 2014 г. с не по-малко от 10% за работещите в училища, детски градини и извънучилищни образователни звена. Учителите искат още определените средства в Бюджет 2014 г. за сигуряване на целовневна организация на учебния ден в училищата да бъдат осигурени на 100%. Те искат от министъра на образованието от 1 януари 2014 г. да започне процедура за подписване на нов колективен трудов договор и промяна на Наредбата за работните заплати, с цел тяхното увеличаване.

Миньорите на митинга настояха за незабавни действия за регулиране разплащанията на НЕК към електропроизводителите и съответно към мините, гарантиране на нова пазарна цена на добиваните въглища, както и за бързи и адекватни действия от страна на правителството за издаване на разрешения за търсене и проучване на минерални суровини, предоставяне на нови концесии и продължаване срока на съществуващите такива, съгласно закона. Те апелираха да се стопира нарастването на пенсионната възраст и стажа на всички категорийни работници от добивната индустрия до 2021 г.