КНСБ: Да се чуе гласът на работеща България!

Национално протестно шествие-митинг организира КНСБ на 20 ноември 2013 г. Това обяви на пресконференция днес, 13 ноември 2013 г., в централата на КНСБ президентът на най-голямата организация в България Пламен Димитров. „Целта ни е да заявим справедливите социални искания на работещите българи, искания, които вече сме представили пред правителството на 7 октомври, искания, голяма част от които не бяха отразени в законопроекта за бюджет на Република България за 2014 г.”, заяви Пламен Димитров и допълни: „Точно затова избрахме датата 20 ноември, когато Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще обсъжда на второ четене законопроекта. Те трябва да чуят гласа на работеща България!”

Организирането на протестното шествие-митинг на КНСБ е в отговор на волята на членовете на организацията. Според представително проучване на синдиката 51% от членовете на КНСБ имат нагласа за провеждане на национални и регионални протестни действия. Едва 15% са тези, които имат нагласа за „национална стачка” – понятие, което отсъства в българското законодателство. „Трябва да правим ясно разграничение между двете неща – протести могат да бъдат митингът, шествието, демонстрацията, а стачка означава всеки да седи на работното си място през целия работен ден, като не работи и не получава заплата за това. „Поради тази причина и нагласата на хората за провеждане на стачка е малка”, поясни Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ посочи, че протестното шествие-митинг е провокирано от това, че не се усеща необходимата от страна на политиците грижа в бюджетите и политиките за работещите хора. Основното искане на КНСБ е въвеждане на данъчен кредит за най-бедните работещи българи. Това означава, че над 600 хил. души, чиито месечни заплати са до 400 лв., ще могат да получат обратно платения от тях данък в края на годината. Това ще им осигури годишно допълнителен доход дори в по-голям размер от месечната им заплата. Пламен Димитров посочи, че този разход за държавата може да се финансира, като се криминализира укриването на неплащането на осигурителни вноски, от което в бюджета ще постъпят допълнително 200 млн. лв. по разчети на Министерство на финансите. „Точно толкова ще струва и въвеждането на данъчен кредит за най-бедните работещи българи”, поясни президентът на КНСБ.

Пламен Димитров изтъкна, че е опорочено и националното споразумение от 2010 г., според което трябва да се замрази възрастта за пенсиониране до 2021 г., като се увеличава само стажът. Намерението на управляващите е замразяването на възрастта да е само за една година.

„Всички казват, че парите не достигат, но за някои неща не са необходими средства, например за някои законодателни промени, които ще гарантират редовното изплащане на  възнагражденията на работещите българи”, изтъкна президентът на КНСБ и добави, че законодателят е длъжник на обществото ни. В България не са гарантирани правото на сдружаване, на колективно трудово договаряне, както и на стачка.

„Напрежението в страната расте, като се започне от енергетиката и се стигне до бюджетната сфера”, заяви Пламен Димитров, като настоя за оздравяването на енергийния сектор. „Никой не чува притесненията ни за НЕК, чиито задължения ще нарастнат с 350 млн. лв. и ще надминат 3 млрд. лв. догодина чрез така предложения бюджет на страната. Заплахата, че НЕК ще спре плащанията на всички доставчици е съвсем реална, а това ще доведе до нови масови протести”, изтъкна Пламен Димитров.

„Очаква се около 8 000 души да вземат участие в протеста”, заяви  вицепрезидентът на КНСБ и председател на Националния стачен комитет Валентин Никифоров. По време на шествието ще бъде връчена декларация с исканията на здравните работници на министъра на здравеопазването Таня Андреева, а по-късно делегация ще внесе декларация и в Министерски съвет. Основният митинг ще се проведе в 12.30 ч. пред Народното събрание. „Няма да позволим в протестното шествие-митинг, което ще бъде чисто синдикална и социална акция, да участват политически лица, протестиращи или контрапротестиращи”, допълни още Валентин Никифоров.