Миньорите от „Черно море” получиха заплатите си след мъжествения си протест и силния синдикален натиск и подкрепа

На 16 октомври 2013 г. нощната смяна миньори от въглищния рудник „Черно море" в Бургас отказа да излезе от забоя след приключване на работното време в знак на протест за забавените им заплати от месец август и лошите условия на труд. Истински мъже – 49 души, останаха под земята с намерение да излязат, едва когато им се платят парите.
Заедно с протестиращите пред входа на галерията застанаха повече от 50 техни колеги, които трябваше да застъпят на работа същата сутрин.

РС на КНСБ – Бургас веднага изпрати парламентьори, които да склонят миньорите да излязат от рудника. „Бунтовниците” обаче останаха непреклонни. С риск за живота си те пребиваваха 18 часа на 300 метра под земята при изкуствено захранване с кислород.

 

„Осигурили сме на миньорите храна и вода. Те настояват да получат парите си поне за август. Причината за неизплатените заплати е свързана със забавените плащания от страна на НЕК, заяви лидерът на КНСБ в Бургас Здравко Тошков, който също бе сред миньорите на повърхността.

Лидерът на КНСБ в Бургас допълни, че напрежението сред работниците в мината назрява от месеци. В дружеството работят близо 530 души, изплащането на заплатите им редовно се забавя. Цялата продукция е предназначена за „Топлофикация Сливен”. Централата обаче не успява да се разплати с доставчика си заради непрекъснато натрупващите се задължения на НЕК към него, допълни още Здравко Тошков.

Собственик на рудника е бизнесменът Христо Ковачки. Трудовите възнаграждения в мината са между 360 и 800 лв. Недоволството ескалира, след като миньорите получиха нищожен аванс от 180 лв., след като не им бяха изплащани заплати за два месеца. Чашата на търпението преля и работниците предприеха крайни мерки.

От своя страна Валентин Вълчев – председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ) – КНСБ заяви: „Това е трагедия. Трябваше да се стигне до такъв протест, за да се разбере, че в България има и миньори и че НЕК е в практически фалит и не изплаща задълженията си към топлоцентралите и топлофикационните дружества, а те от своя страна не плащат на минните предприятия. И отново миньори са без заплати, защото са последни във веригата на плащанията.

Според Вълчев трябва или да има НЕК и БЕХ, или да фалират и да бъдат създадени нови дружества, които да са платежоспособни: „НЕК дължи около 1 млрд. лв. на централите и топлофикациите, а те от своя страна дължат баснословни суми на въгледобивни дружества.” Вълчев беше категоричен, че синдикатът има стратегия за справяне със ситуацията: Ако не подпишем споразумение, че НЕК ще се изплаща редовно на дружествата, за да могат те да изплащат работните заплати, ще предприемем протестни действия на национално ниво.

Мъжественият протест провокира всеобщо негодувание в структурите на КНСБ и това доведе до множество подписки, искания и декларации, които подкрепиха работещите в мини „Черно море”. В декларациите до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, до президента на КНСБ Пламен Димитров, до ФНСМ – КНСБ бе изразена солидарността към справедливите искания на протестиращите под земята миньори за редовно и срочно изплащане на дължимите възнаграждения и осигуровки. С настояване да се нормализира работата във въгледобива и енергийните дружества, както и за запазване на работните места се обявиха членовете на синдикалните организации (СО) на КНСБ при „Мини открит въгледобив” ЕАД, рудник „Ораново”, Регионални съвети на КНСБ, СО на Синдиката на българските учители, медици, работещи в БДЖ, строители и служители в държавното управление.

Под напора на силния синдикален натиск от страна на централата, на структурите на КНСБ и на работещите в мини „Черно море”, НЕК набързо успя да осигури парите за изплащане на възнагражденията за месец август – над 500 000 лв.

С активното участие на Регионалния съвет на КНСБ – Бургас и на неговия председател Здравко Тошков бе подписан Авариен протокол между изпълнителния директор на рудника Евгени Николов и председателя на СО на КНСБ Чавдар Николашев, в който се предоговаря размерът на работните заплати на миньорите, промяна на вътрешните правила на работа и допълнителна компенсация върху възнагражденията на работниците с неправилно начислени заплати.

Ако мината бъде обявена в несъстоятелност, над 530 работници, по-голямата част от които са единствените работещи в семействата си, ще бъдат изпратени в бюрата по труда. А със свързани с въгледобивното дружество дейности се създава поминък на още хиляди хора в региона.

Митко Митев, миньор: „Готови сме на всичко. Искаме си заплатите и да ни се възвърнат старите задължения, да се фиксира точна дата за аванс и заплата. Ще стоим тук, докато не преведат две заплати – за август и септември.”