Поздравление на президента на КНСБ Пламен Димитров за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май

 

  • resize_on_the_fly

Българската азбука всъщност е разказ за грамотността: Аз, буки, веди, глаголи, добро есть жичье... - Аз зная буквите и е добър животът със знание.. Това ни казва нашето А и Б. С тази история, от името на КНСБ и лично от мое име, искам да поздравя всички хора на духа с днешния празник, 24 май.

Благодаря ви, учители, че правите живота по-добър, като ни давате знание. Благодаря и на вас, писатели, артисти, художници, пазители на книгите, които умножавате това знание и украсявате живота така, че и когато не е лесен, поне да бъде красив и увлекателен.

На тази дата първо трябва да помълчим с респект пред труда на тези, които сипят малките зрънца знание по пътя ни, за да намерим вярната посока – учителите. Имената им ще останат в паметта на хората. Не тези на политиците и не на правителствата. А на онези, които първо са ни показали А-то и Б-то. Тези, които сме давали за пример на децата си, а те са търсили в своите учители. На тези хора искам да кажа: Поклон! Каквото и да извоюваме за вас, няма да бъде достатъчно за усилията, които полагате и това, което ви дължим.  Уверявам ви, ще продължим да искаме, докато вашият труд не бъде достойно заплатен.

Искам да се преклоня и пред хората на духа, на които сме вечни длъжници. Техният труд като че ли остава недооценен заради лекотата, с която създават красота около себе си. Но без тази красота, какво би бил животът всъщност?  Не сте забравени и няма да оставим никого да се подиграва с вашия труд. Вие имате право на достойни заплати и ние ще се борим да ги получите.

На тези, които сега са в класните стаи – нашите деца – искам да кажа – пазете своето А и Б в сърцето си. Дори да станете граждани на света, каквито вие несъмнено сте, буквите са тези, които ще запазят частица от Родината в сърцата ви. Внимавайте - тази частичка е силно заразна. Тя ще прескочи във вашите деца, а оттам и в техните деца. И така Родината няма да бъде забравена. Защото България е там, където има поне един българин.

Нека Светите братя бдят на пътя ни!

Върви народе възродени, към светли бъднини върви!