Пламен Димитров: Дуалното образование дава професия и бъдеще

 

  • plamen-dimitrov-knsb-sednal

Дуалното образование дава професия и бъдеще. Аз съм завършил Техникума по електротехника в Русе, автоматизация на производството, след което Военноморското училище, станах машинен инженер. След това животът ми предложи други възможности и ето ме сега тук – президент на най-големия синдикат – КНСБ. Това заяви президентът на Конфедерацията Пламен Димитров  на старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!“, която се проведе на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет.

Той допълни, че ако някой му е бил казал, преди едиколко си години, че ще се занимава със синдикализъм, е щял да се смее.

„Междувременно, завърших икономика, станах доктор по икономика и продължавам да се уча. И всъщност всичко, което съм научил през моя живот ми помага. Както беше казано това, че съм учил математика повече от другите, очевидно, ми помага в доста други дейности, които нямат нищо общо с математиката. Так,а че ви окуражавам, скъпи млади приятели и малко по-възрастни да правите това, което искате, но да следвате към момента това, което искате да правите, но и което ще ви реализира накрая с добри професии и добри доходи вкъщи“, допълни Димитров.

Пред студентите той разказа българската поговорка - „кой каквото и да ви говори, най-накрая става дума за пари“. „Нали се сещате, може да е цинично, но е вярно. Така, че да, реализация, вярно, наистина, всички искаме да станем някакви, но междувременно искаме и да бъдем с хубав телефон в джоба и с всички други неща. Така че, за да бъдем успешни наистина, за да правим това, което искаме, най-важното е да следваме мечтите си, но същевременно да научаваме нови и нови неща“.

Според президента на КНСБ дуалното образование, дава професия, дава бъдеще. Това, че ставаш работник, не е никак лошо. Ако някой погледне къде е гръбнакът на средната класа в Западна Европа, той е в квалифицираните работници. И в Германия, и във Франция, и в Испания това е гръбнакът на средната класа и те всъщност живеят прилично добре и „сигурно“- една думичка, която е изключително важна, защото всичко друго около нас е несигурно. „Всичко друго, което идва срещу нас е промяна и то всекидневна промяна. Тук министърът на труда говори, аз само ще кажа още едно число, което е много важно за мен и да го запомнят всички – 65% от първокласниците днес ще работят нещо, което го няма на пазара на труда в момента. Тоест, такава професия, която я няма в момента“, завърши речта си Пламен Димитров.