КНСБ: Битката на България за домакин на Европейски орган по труда е национална кауза

  • site_1

Битката за Европейски орган по труда е национална кауза и КНСБ ще се включи в нея с всички сили. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с кандидатите за евродепутати на Политическа партия ГЕРБ и водачът на листата – българският еврокомисар Мария Габриел. Както е известно България и Словакия кандидатстват за домакин на новата европейска агенция, която трябва да се грижи за труда и благосъстоянието на европейските граждани. Решението трябва да бъде взето в края на юни.

Това е първият от серия разговори на КНСБ с основните политически сили, които са издигнали кандидати за европейските избори в края на май. В дискусията участва ръководството на КНСБ, лидерът на СБУ Янка Такева, представители на ключови синдикати, част от семейството на Конфедерацията.
Национализмът и популизмът са тези, които могат да разрушат проекта „Европейски съюз“ – най-уникалното постижение, което няма аналог в целия свят, заяви лидерът на КНСБ.
Според него най-важната кауза за бъдещите ни представители в Европарламента е директива за колективното договаряне. Тя трябва да гарантира, че в следващите години то ще достигне покритие от 60 на сто за всички работници. Сега в България то е около 30 на сто. В тази битка ще се включи и Европейската конфедерация на профсъюзите, увери Пламен Димитров.
Друга цел са европейските минимални заплати – с ясни критерии и цели спрямо издръжката на живот на конкретните европейски граждани.
Всички тези цели обаче не могат да бъдат постигнати, ако не се разгърне една мащабна програма за дигитални умения, която да обхване всички работещи българи, посочи президентът на КНСБ. По предварителни данни тя ще струва около 1 млрд. евро, но ще донесе допълнителни резултати под формата на обучена и адекватна на предизвикателствата работна ръка.
Пламен Димитров постави въпроса и за твърда българска позиция относно въглищната енергетика. Това е национална кауза, защото въпросът касае националната сигурност и независимост. Трябва да защитаваме с всички сили нашите въглищни централи, поне докато няма ясна и постоянна алтернатива за българската икономика и работещите в сектора, посочи лидерът на синдиката.
Дошло е време Европа да обърне социалната страница, обяви от своя страна водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел. Тя подкрепи исканият на КНСБ за програма за дигитални умения, допълвайки, че следващият еврокомисар по дигитализацията трябва да поеме и образованието, тъй като двете теми са свързани.