КНСБ организира дискусии, трудови консултации и празници в страната на 1 май

  • Gabr

За поредна година, на 1 май- деня на труда КНСБ организира дискусии, трудови консултации и празници в страната. В Габрово отбелязаха празника с хепънинг в партньорство с  с Народно читалище „Будителите 2017”. В Градинката с мечето в Габрово се събраха малки и големи, които се забавляваха и получиха полезна информация.

С поредица от инициативи синдикалистите отбелязаха празника на труда заедно с децата на Габрово.

По време на проведеното ателие по рисуване, с професионалния художник Елиза Ковачева, децата нарисуваха какво работят техните родители и като какви мечтаят да работят, когато пораснат. 

Беше проведен открит урок по шах с участието на деца от шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово и председателя на Управителния съвет на клуба – Борислав Атанасов.

Празникът бе изпълнен с интересни занимания и спортни игри за деца - дърпане на въже, федербал, игри с топки, фризби, стрелба с детски лък и др.

Музикалното озвучаване, забавната първомайска викторина и синдикалните късмети  донесоха празнично настроение на всички в Градинката с мечето.

По време на мобилната приемна се проведе изнесена информационна кампания и безплатни консултации от синдикалистите за трудовите и осигурителните права на работещите, както и за правото им на синдикално сдружаване и колективно трудово договаряне.

Варна

Най-честото нарушение на КТ е свързано с работното време. 8-часовият работен ден е вече в историята, каза във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на откритата приемна на входа на Морската градина в Деня на труда 1 май. При сключване на трудовите договори се използват всякакви хватки -за 4 часа, а работникът е на 12 часа, за 5 дни в месеца и всякакви други вариации на темата, посочи синдикалният лидер. Според него извънредният труд не се заплаща, когато няма контрол от Инспекцията по труда, както и синдикална структура във фирмите. „Трябва на 6 месеца да се изчислява извънредният труд, но ако няма контрол-пито-платено и докато хората разберат, извънредният труд е изчезнал, коментира Димитров. Според него другият голям бич си остават работещите бедни, които всяка година са около 600 000-700000 със заплати 2/3 от средните и надолу по данните на Евростат.

Силистра

В Силистра  възстановиха паметна плоча напомняща за първа в страната стачка на шивашките работници, чиито искания са били намаляване на работния ден , както и по-добро заплащане. Плочата, от която през годините са паднали или откъртени букви е на стената на сградата на бившата поща в града. Областният ръководител на КНСБ в Силистра Димитричка Пейкова съобщи, че новата плоча е направена със средства на областните синдикални организации. Исторически данни сочат, че през1895 година започва отбелязването на Международния ден на труда 1-ви май в Силистра. През 1902 година е основано Общо работническо дружество, а през 1922 година в Силистра се изграждат работнически синдикати и се избира синдикален съвет. По последни данни в синдикалните организации на КНСБ в областта членуват около 5 000 души. "Решихме като синдикалисти и като хора, които защитават правата на работниците е наша грижа да я възстановим. С финансовата помощ на синдикалните организации успяхме да направим тази плоча. По повод утрешния 1 май – празник на КНСБ, поздравявам всички членове на синдикалните организации и им желая здраве, професионални успехи и никога да не забравят, че правата не са даденост, те се отстояват и се воюва за тях. Така, както са направили хората, пред които днес се прекланяме пред техния подвиг, за това че са успели да защитят своите права" , сподели Димитричка Пейкова.

Стара Загора

Регионалният съвет на КНСБ гр. Стара Загора отпразнува 1-ви май - Ден на труда в парк "Артилерийски" в гр. Стара Загора. На 2 май се проведе информационна кампания с раздаване на флаери, рекламни материали и синдикални късметчета. Беше организирано и засаждане на дръвче от служителите на РС Стара Стара Загора  и група синдикалисти. Всички заинтересовани посетители на парка имаха възможност да получат трудово правни консултации, да зададат въпроси, както и да отправят препоръки към КНСБ.

Монтана

РС на КНСБ - Монтана отбеляза Международния ден на труда с провеждането на кръгла маса, съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“ – Монтана.

Събитието  се проведе на 2 май от 10:30 ч. в залата на РС на КНСБ. В него взеха участие Областният координатор на РС – Монтана, експертите от регионалната кантора, инспектори от Д"ИТ", работодатели, председатели на синдикални организации и синдикални членове. На кръглата маса бяха дискутирани теми свързани с превенция на трудовите злополуки; безопасност и здраве при работа; новият закон за хората с увреждания, както и нарушения на трудови права.

Кърджали

На 1-ви май КНСБ даде своя първи курбан за здраве и берекет в Кърджали. Специален гост беше кметът на общината инж. Хасан Азис. Той благодари на Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители за добрата работа и синхронизация с местната власт.
Преди тържествените думи на гостите, бяха прочетени молитви от отец Боян Саръев и имам Гюнер.
„Нека има здраве, упование в българското образование и търпение! Искрено вярвам, че това партньорството на местната власт с КНСБ ще се прехвърли към държавните институции, за да има по-добра държавническа политика за бъдещето поколение!
Благодаря на нашите учители за себеотдаването, вярата и просветителската прегръдка!“, заяви инж. Хасан Азис.

Перник

В деня на труда и международната работническа солидарност - 1-ви май бяха поднесени цветя на двете паметни плочи пред Синдикалния дом в града.