Пламен Димитров пред Нова ТВ:: Извоювахме по 50-100 лв увеличение на заплатите на много медици

  • 991-ratio-plamen-dimitrov-knsb

"Преди четири години започнахме една кампания "Искаме 100 лв над заплатата". Тогава хората бяха скептични и се смееха. Много от тях обаче излязоха и протестираха през последните години. Успяхме да извоюваме между 50-100лв. върху много заплати". Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Здравей, България” по Нова тв.

Димитров припомни, че през месец май миналата година КНСБ и Асоциацията на специалистите по медицински грижи излязоха на протест на площада пред Министерството на здравеопазването заедно с 5 000 сестри и лаборанти. „Тогава исканията бяха за минимално заплащане поне две или три минимални заплати. Това, което успяхме да  постигнем е увеличение на минималното възнаграждение чрез колективен договор в здравеопазването от 700лв на 900лв”, коментира Димитров. И призна, че все пак тези числа ги няма навсякъде.

„През тези две години, откакто подписахме този колективен договор, има увеличение със 100лв. на година в много болници”, каза Димитров. В момента сестрите са натоварени повече и от шофьорите в градския транспорт в София, добави той. "Благодарение на синдикатите и заплатите на шофьорите в градския транспорт са повишени с 10%. Искаме ограничаване на извънредния труд до законоустановения – наполовина на сегашния, при запазване на сегашното брутно възнаграждение", уточни президентът на КНСБ и допълни, че от 1 юли ще искат ново увеличение на заплатите на всички шофьори в градския транспорт в София.

Той коментира и информацията, че четири български региона са сред петте най-бедни в Европа. "Щом е такава статистиката, това означава, че и синдикатите имат отговорност за нея. Всеки трябва да иска поне 15-17% увеличение на заплатата. Само тогава можем да преобърнем статистиката и да не сме последни", каза още Пламен Димитров.

Цялото интервю с президента на КНСБ Пламен Димитров може да видите тук.