Поздравление от президента на КНСБ Пламен Димитров по случай 29-годишнината на синдиката

  • 404

Скъпи приятели,

Братя и сестри,

За мен е чест да ви поздравя с 29-годишнината на вашия синдикат КНСБ.

За всички тези години натрупахме много мъдрост. Натрупахме и печал. Напуснаха ни лидери като Кръстьо Петков и Желязко Христов. Дойдоха нови и млади лидери. Учехме се в движение. Правихме грешки, трупахме победи, но и загуби.

Но никога не забравихме своята цел – да се борим за правата на българския работник.

Ние успяхме да променим трудовото и социално законодателство в процеса на преход към пазарна икономика по начин, който не допусна пълна и произволна експлоатация на наемния труд. Извоювахме правата на свободно сдружаване, колективни преговори и стачка, борихме се за запазване на заетостта, за повишаване на заплатите, за подобряване на безопасността и здравето при работа и повишаване на социалните придобивки.

Не трябва да забравяме и това, което извоювахме в областта на доходите. Само за сравнение през 1990 година средната работна заплата в страната беше 378 лв. Сега е 1200 лв. и тя ще продължи да върви ударно нагоре, докато не достигне поне средните европейски нива по покупателна способност.

Това обаче не трябва да ни успокоява. България остава най-бедната държава в ЕС. Още по-тревожни са нарастващите неравенства в нашето общество. Средният доход на 20-те % най-богати е 8.2 пъти по-висок от този на 20-те % най-бедни. Не може да има социален мир при такива огромни неравенства!

Ние няма да спрем и няма да простим тази бедност. Ще се борим за увеличението на доходите. Ще се борим за справедливост – на работното място, в съответния бранш, на европейския континент.

Защото това се крие зад нашите четири букви – 29 години борба за справедливост.

В тази борба сме заедно с вас, скъпи приятели. Без вашата сила, без вярата, че пътят, по който вървим е правилен, организацията не може да се справи.

Благодарение на тази сила днес ние сме най-голямата обществена организация в България. Нито една партия, нито едно движение не е по-голямо и по-силно от нашето КНСБ.

Това се оценява не само в България.

За 29 години КНСБ успя да се наложи в международен план като организация, уважавана заради своята представителност, последователност в синдикалните действия, реалната си независимост от политическите партии, способна да се придържа към теорията и практиката на автентичния синдикализъм.

Доказателство за това са позициите на български синдикалисти в Европейската и Международната конфедерации на профсъюзите (ЕКП и МКП), в трипартитните международни органи, какъвто е Европейският икономически и социален комитет, в Международната организация на труда (МОТ).

Нашите лидери като д-р Иван Кокалов, Янка Такева, Екатерина Йорданова успешно представят България в управителните органи на най-големите световни организации.

Не бива да пропускаме и надигащата се вълна на популизъм и крайно десен национализъм не само в Европа, но и по целия свят.

Тези хора на пръв поглед са насочени срещу статуквото, но всъщност застават и срещу нас. Те използват наши ценности и идеи за лесен политически успех и докопване до властта, без да ги е грижа, дали след това ще изпълнят обещанията си. Срещу тези предизвикателства ние може и трябва да се изправяме заедно. Не само на национално, но и на наднационално равнище.

Новите времена поставят нови цели. Дигитализацията и пазара на труда вече променят не само средата, а и отношенията между хората. Затова трябва да продължим да защитаваме на всяка цена труда на хората като най-висша човешка ценност.  Трябва да продължим и битката за достойни доходи , която да гарантира справедливо разпределение на печалбите между бизнеса и хората на труда. Тази борба трябва да водим и на международния терен, да спрем огромната корпоративна алчност и да принудим мултинационалните корпорации да плащат на нашите работници толкова, колкото са изработили. Не може да си затваряме очите, когато българите получават стотинки, а техните колеги на Запад взимат в пъти повече за същата работа. Време е да кажем стига!

В тежките времена, нека бъдем един до друг, рамо до рамо така, както бяхме през всички тези години.

 

Поклон пред вашата мисия!

 

Пламен Димитров

 

Президент на КНСБ